Nebrauciet uz ārzemēm bez apdrošināšanas polises!.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tikai veselības apdrošināšanas polise var kļūt par vienīgo glābiņu, ja ārvalstīs ar jums notiek nelaimes gadījums. Sākoties tūrisma sezonai, speciālisti vēlreiz atgādina, ka bez maksas aiz Latvijas robežām tūristiem nesniedz pat neatliekamo palīdzību, bet smagu saslimšanu vai traumu gadījumā ar līdzpaņemto naudu nepietiek un jāiekļūst lielos parādos, lai atgrieztos mājās un turpinātu ārstēšanu.

Jau dodoties atceļā no Bukarestes uz lidostu, ziņu dienesta žurnālists Dīvs Reiznieks cieta satiksmes negadījumā. Asiņojošais deguns nobiedēja pamatīgi, un lidostā meklēta mediķu palīdzība.

Dīvs Reiznieks: “Izsauca kaut kādu māsiņu, uzreiz nosēdināja uz krēsla. Izspaidīja mani, saku, ka nesāp, tad visi nomierinājās.”

Report.: Dīvs neņemas spriest, kā būtu noticis, ja viņu aizvestu uz Rumānijas slimnīcu, bet lidostā mediķi runāja angliski un viss bija kārtībā.

Tuvajās ārzemēs ar mediķiem vēl var atrast kopīgu valodu. Bet vistrakāk klājas tūristiem Vidusjūras piekrastē.

Mārtiņš Šics, Katastrofu medicīnas centra direktors: “Tādās valstīs kā Itālija, Portugāle, Spānija, kur papildus šīm nopietnām problēmām ir arī valodas problēmas. Līdz ar to ir praktiski neiespējami stāstīt par to, kas ir.”

Report.: Ārvalstīs ar tūristiem gadās visplašākais nelaimju spektrs – satiksmes negadījumi, kalnos slēpojot lauztas kājas, smagi infarkti un insults, akūtas operācijas un pat priekšlaicīgas dzemdības. Tāpēc pirmais noteikums – nekādā gadījumā neiebraukt svešā zemē bez apdrošināšanas polises.

Mārtiņš Šics: “Ekonomējot dažus santīmus par dienu, var ieiet parādos uz vairākiem gadiem.”

Report.: Pie tam svarīgi, lai apdrošināšanas polisē nodrošināta arī medicīniskā transportēšana uz mājām. Ja nelaime notikusi tūkstoša kilometru rādiusā, pakaļ ierodas Katastrofu medicīnas centra mediķi, ja tālāk – to nodrošina citi, bet dārgos ceļa izdevumus sedz apdrošinātāji.

Mārtiņš Šics: “Viņš ir ar ģipsi, viņš ir pēc operācijas. Izmaksas ir ļoti lielas, un, ja nav šīs ceļojuma apdrošināšanas, kurā obligāti ir iekšā atgriešana atpakaļ uz Rīgu, tad tās cilvēkam ir šausmu problēmas.”

Report.: Starpvalstu līgumi par pirmās palīdzības sniegšanu noslēgti ar Ukrainu, Lietuvu, Zviedriju un Somiju. Bet līguma ietvaros mediķi sniegs tikai pirmo, neatliekamo palīdzību. Nekādas operācijas, mediķu uzraudzības vai nogādāšanu mājās tie nenodrošina. Visu diennakti no jebkuras valsts var zvanīt uz Katastrofu medicīnas centru, diennakts tālruņi: 9447699 vai 9002626. Ārsti sniegs konsultācijas ārzemju kolēģiem vai dos padomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu