Rucavas baltajam sviestam Eiropas Savienība piešķir īpašu statusu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Īpašu statusu Eiropas Savienībā (ES) ieguvis unikāls produkts – Rucavas baltais sviests. Skābenais no taukiem kultais sviests, kura recepte nav mainījusies kopš 19. gadsimta, iekļauts ES aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā (AĢIN), informē Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā. Kopā ar rucavnieku lepnumu ES aizsardzību ieguvusi arī Spānijas desa "Morcilla de Burgos".

Rucavas baltais sviests ir gatavots pa pusei no taukiem, ar skābenu garšu. Tradicionāli to ēd tūliņ pēc uzkulšanas kopā ar vārītiem kartupeļiem vai uz rudzu maizes.

Tā ražošanas metode nav mainījusies kopš 19. gadsimta, un to vēl šodien gatavo saskaņā ar recepti, kas pārmantota no paaudzes paaudzē.

“Morcilla de Burgos” ir gaļas produkts, ko gatavo no īpašiem sīpoliem, kausētiem cūku taukiem vai taukiem, rīsiem, asinīm, garšvielām un sāls. Tas ir cilindrveidīgs, reizēm izliekts atkarībā no izmantotā apvalka formas, un tā ārējā krāsa var būt dažāda – no brūnganas līdz tumši brūnai. Morcilla de Burgos parādījās neilgi pēc rīsu ieviešanas Burgosas reģionā (Kastīlijā un Leonā), bet pirmā rakstiskā atsauce attiecas tikai uz 1928. gadu.

Jaunie nosaukumi papildinās vairāk nekā 1430 jau aizsargāto produktu sarakstu.

Bez Rucavas baltā sviesta Latvijā īpašs statuss - aizsardzība ir arī Jāņu sieram, Latvijas lielajiem pelēkajiem zirņiem, Carnikavas nēģiem, salinātajai rudzu rupjmaizei un sklandrausim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu