Vērmanes dārzā atklāj pieminekli izcilajam šahistam Tālam (1)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piedaloties prāvam pulkam šaha spēles un Mihaila Tāla personības cienītāju, piektdien Vērmanes dārzā tika atklāts piemineklis izcilajam šahistam, astotajam pasaules čempionam.

Pieminekļa atklāšanā piedalījās virkne sabiedrībā pazīstamu cilvēku, kā arī šaha lielmeistars, desmitais pasaules čempions šahā Boriss Spaskis, bijušais rīdzinieks, lielmeistars Aleksejs Širovs un Lietuvas absolūtā čempione šahā Viktorija Čmilīte. Uzrunājot klātesošos, dzejnieks un bijušais Latvijas vēstnieks Krievijā Jānis Peters uzsvēra, ka Tāls, iegūdams pasaules čempiona titulu, kļuva par nacionālo varoni. Peters atgādināja par Tāla unikālo spēles stilu. "Analītiķi nav atminējuši Tāla spožās zvaigznes noslēpumu," sacīja Peters, piebilzdams, ka Tāls savulaik sava spēles stila dēļ dēvēts gan par šaha dēlīša pirātu, gan par šaha burvi. Izcilā šahista pieminekli atklāja Spaskis un Širovs, un tad tika dots vārds pašam Mihailam Tālam - atskanēja viņa balss ieraksts, paužot pārdomas par dzīvi un šaha spēli. Rīgas vicemērs Sergejs Dolgopolovs uzrunā uzsvēra, ka Rīga vienmēr ir spēlējusi, spēlē un mūžam spēlēs šahu. Savukārt bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis Tālu salīdzināja ar vētru, kurš izraisījis emocijas, jūtas, un nevienu nav atstājis vienaldzīgu. "Mūžīgs ir šahs, un mūžīgs ir Tāls šahā," sacīja eksprezidents. Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš savās pārdomās pauda, ka Tāls ir bijis un būs Rīgas simbols, gadsimta zīme Rīgā. "Tāls bija Rīgas, Latvijas, pasaules un visuma pilsonis," sacīja akadēmiķis. Savukārt lielmeistars Širovs uzsvēra, ka Tāls stiprināja šaha tradīcijas Latvijā. Klātesošos uzrunāja arī izcilā šahista dēls Georgijs, kurš atzina, ka pēdējos 8-9 gadus jutis zināmu aizvainojumu, ka Mihails Tāls bijis aizmirsts, bet nu esot situsi "taisnības stunda".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu