Azerbaidžāna kirilicu nomaina ar latīņu alfabētu .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Azerbaidžāna ir spērusi vēl vienu soli tālāk no savas padomju pagātnes un trešdien no kirilicas alfabēta pāriet uz latīņu alfabētu. Azerbaidžānas prezidenta Heidara Alijeva izdotais dekrēts paredz, ka no 1.augusta visiem oficiālajiem dokumentiem, azerbaidžāņu valodā iznākošajiem laikrakstiem un žurnāliem, reklāmām un zīmēm jābūt rakstītiem ar latīņu alfabēta burtiem.

Gadsimta laikā šī jau ir trešā reize, kad Azerbaidžānā tiek mainīta rakstība. 1921.gadā Azerbaidžānā arābu alfabēts tika nomainīts ar latīņu alfabētu. Astoņpadsmit gadus vēlāk, jau esot Padomju Savienības sastāvā, latīņu rakstība tika nomainīta ar kirilicu. Pašreizējās rakstības maiņas mērķis ir paaugstināt valsts nacionālo pašapziņu. "Lai stiprinātu Azerbaidžānas neatkarību, lai godātu tās vēsturi un kultūras attīstību, ir nepieciešams ievērot azerbaidžāņu valodas normas un ieviest latīņu alfabētu," teikts prezidenta dekrētā. Dekrēts paredz pārdrukāt visu svarīgo zinātnisko un kultūras literatūru latīņu alfabētā un nosaka, ka vairāk ārvalstu filmu ir jādublē azerbaidžāņu valodā. Likums par latīņu alfabēta atjaunošanu faktiski tika pieņemts pirms 10 gadiem, taču tā arī nestājās spēkā. Karš ar Armēniju par strīdīgo Kalnu Karabahas teritoriju beidzās ar pamiera noslēgšanu 1994.gadā, taču konflikts vēl joprojām nav atrisināts. Kopš tā laika valsts ar ārvalstu kompānijām ir parakstījusi 50 miljardu dolāru vērtus kontraktus par naftas un gāzes piegādēm, taču to joprojām novājina 800 tūkstošus lielais bēgļu skaits valstī. Azerbaidžāņu valoda ietilpst turku valodu grupā, un tās pirmsākumi ir ceturtajā vai piektajā gadsimtā mūsu ērā. Tajā runā lielākā daļa no valsts astoņiem miljoniem iedzīvotāju. Bijušās Padomju Savienības republikas Turkmenistāna un Uzbekistāna, kuru valodas arī ietilpst turku valodu grupā, jau ir pārgājušas uz latīņu rakstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu