Koštuņica: Dienvidslāvijas un Bosnijas Serbu republikas līgums ir spēkā .

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līgums par speciālajām attiecībām, ko pirmdien parakstīja Dienvidslāvija un Bosnijas Serbu republika, palīdzēs nostiprināt reģionālo stabilitāti, paziņoja Dienvidslāvijas prezidents Vojislavs Koštuņica.

Viņš teica, ka līgums sagatavots sadarbībā ar Bosnijas Ārlietu ministriju un starptautiskās sabiedrības pārstāvi Volfgangu Petriču. "Es to uzsveru tāpēc, ka ir izskanējuši minējumi, ka šis dokuments neesot spēkā," teica Koštuņica. Savukārt Horvātijas prezidents Stepans Mesičs paziņoja, ka līgums esot lielserbu politikas turpinājums. "Tas ir gandrīz viens un tas pats, un ar savu rīcību Dienvidslāvijas prezidents Koštuņica vienīgi vēl vairāk sarežģī stāvokli Bosnijā," teica Mesičs. Koštuņica un Serbu republikas prezidents Mirko Sarovičs minēto līgumu parakstīja pirmdien Serbu republikas galvaspilsētā Banja Lukā. Tā mērķis ir paplašināt sadarbību ekonomikā, zinātnē, kultūrā, sportā, izglītībā, ekoloģijā, informācijā, cilvēktiesībās, noziedzības apkarošanā un aizsardzībā. Līgumā skarts arī dubultās pilsonības jautājums. Abi prezidenti uzsvēra līguma svarīgo nozīmi ne vien vienkāršajiem cilvēkiem, bet arī visai Bosnijai un Hercegovinai. Sarovičs norādīja, ka līgums par speciālajām attiecībām ar Dienvidslāviju ir vissvarīgākais nolīgums pēc Deitonas miera līguma, ar kuru beidzās 1992.-1995.gada karš Bosnijā un kas administratīvi sadalīja valsti divās administratīvās vienībās - serbu kontrolētajā Serbu republikā un Musulmaņu un horvātu federācijā. Koštuņica Banja Lukā uzsvēra, ka Deitonas miera līgums "nebija pilnīgs, līdz tika parakstīts šāsdienas nolīgums". "Parakstot nolīgumu par speciālajām attiecībām, mēs esam spēruši vēl vienu soli uz priekšu ceļā uz stabilitāti un mieru šajā reģionā," teica Koštuņica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu