Februārī reģistrēti 82 HIV inficētie .

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā mēnesī Latvijā reģistrēti 82 jauni inficēšanās gadījumi ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV), kas, pēc AIDS profilakses centra speciālistu teiktā, ir kārtējais HIV inficēto skaita rekords.

Kopumā šā gada pirmajos divos mēnešos no HIV/AIDS miruši divi cilvēki un kopumā konstatēts 141 HIV inficētais, kas ir trīs reizes vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, kad cilvēka imūndeficīta vīruss tika diagnosticēts tikai 47 cilvēkiem. AIDS profilakses centra speciāliste Iveta Dievbērna informēja, ka kopumā Latvijā ir reģistrēti 1099 HIV inficētie, no kuriem 72 ir saslimuši ar AIDS, bet 24 no HIV vai AIDS miruši. Visvairāk HIV konstatēts gados jauniem cilvēkiem, kas cilvēka imūndeficīta vīrusu ieguvuši, lietojot intravenozās narkotikas. Neskaitot divus bērnus, kas HIV ieguvuši no mātes, jaunākais ar HIV inficētais ir 13 gadus vecs. Kopumā vecumā līdz 15 gadiem ar HIV inficējušies 6 puikas un trīs meitenes. Vecuma grupā no 16 līdz 18 gadiem ar HIV inficējušies 83 vīrieši un 26 sievietes, bet vecumā no 19 līdz 24 gadiem HIV konstatēts 254 vīriešiem un 96 sievietēm. Dievbērna atzina, ka vairumā gadījumu jaunieši ar HIV inficējušies, lietojot intravenozās narkotikas. Tādu ir 746 cilvēki jeb 70% HIV inficētajiem cilvēkiem. 10% inficējušies heteroseksuālu kontaktu ceļā, 8% - homoseksuālu kontaktu ceļā. 122 cilvēkiem inficēšanās ceļš pagaidām vēl nav noteikts, bet divi bērni ar HIV inficējušies no savas mātes. Dievbērna informēja, ka joprojām apmēram 30% HIV inficēto tiek konstatēti dažādās ieslodzījuma vietās. Tas gan nenozīmējot, ka šie cilvēki ar HIV inficējušies tieši cietumā. Kā ziņots, pagājušajā gadā HIV konstatēts 466 cilvēkiem, kas bija gandrīz divas reizes vairāk nekā 1999.gadā, kad HIV tika atklāts 241 cilvēkam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu