Dienvidslāvijas ārlietu ministrs: Miloševičs jātiesā savā zemē .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja bijušā Dienvidslāvijas prezidenta Slobodana Miloševiča kriminālvajāšanu veiks kara noziegumu tribunāls Hāgā, nevis Dienvidslāvijā, pastāv risks pārvērst bijušo prezidentu par varoni vai mocekli, otrdien paziņoja Dienvidslāvijas ārlietu ministrs Gorans Svilanovičs.

"Starptautiskā sabiedrība gaida, ka mēs spēsim paši palūkoties spogulī un nokārtot rēķinus ar pagātni," Tokijā sarīkotajā preses konferencē teica Svilanovičs. Visiem mēģinājumiem sodīt Miloševiču un citas kara noziegumos apsūdzētās personas jābūt gan preventīviem, gan soda rakstura, viņš teica, uzsverot, ka mērķis ir novērst šādu gadījumu atkārtošanos nākotnē šajā etniski sadalītajā reģionā. "Mēs nevēlamies redzēt to, kas noticis daudzās valstīs visā pasaulē, kad par kara noziegumiem notiesātie pēc 10 vai 50 gadiem tiek pasludināti par mocekļiem vai varoņiem." Svilanovičs paziņoja, ka Belgrada pilnībā sadarbosies ar Hāgas tribunālu, kas izvirzījis apsūdzības pret Miloševiču par viņa spēku izdarītajiem noziegumiem Kosovas konfliktā 1999.gadā. Viņš iezīmēja iespējamo jaunās valdības rīcību, lai sauktu pie atbildības bijušos serbu politiskos un militāros līderus savā zemē, arī patiesības komisijas nodibināšanu. "Tajā jāietilpst cilvēkiem ar augstu morālo autoritāti, kurus atbalsta iedzīvotāju vairākums," viņš teica. "Pirmais uzdevums būtu radīt apziņu vienkāršajos iedzīvotājos ne vien par noziegumiem, kas izdarīti mūsu valsts vārdā, bet arī par noziegumiem, kas izdarīti pret mūsu tautu," teica Svilanovičs. Viņš gan nepaskaidroja, vai ar to saprot NATO gaisa triecienus Serbijai Kosovas krīzes laikā. Pagājušajā nedēļā jaunais premjerministrs Zorans Džindžičs teica, ka viņš vāc pierādījumu prāvai pret Miloševiču un apsūdzības raksts drīz būšot gatavs. Patlaban bijušais prezidents atrodas diennakts uzraudzībā. Rietumvalstu valdības uzskata, ka Miloševičs ir visvairāk atbildīgs par vecās Dienvidslāvijas vardarbīgo sabrukumu aizvadītajos desmit gados. ASV bijušā prezidenta Bila Klintona administrācija savulaik piedāvāja piecu miljonu dolāru atlīdzību par informāciju, kas novestu pie Miloševiča un bijušo Bosnijas serbu politisko un militāro līderu Radovana Karadžiča un Ratko Mladiča apcietināšanas. Svilanovičs teica, ka nākamais solis būtu organizēt juridiskos ietvarus sadarbībai ar ANO tribunālu, kas jau atvēris savu biroju Belgradā. Tad, pēc patiesības komisijas izveidošanas, kriminālvajāšana varētu nopietni sākties. "Cilvēki vēlētos redzēt aiz restēm tos, kuri šajos 10 gados iedzīvojās bagātībā, sūtot mūsu bērnus karā, bet mūs visus - nabadzībā," viņš teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu