Dienvidslāvijā sāk izmeklēšanu pret Miloševiču .

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Belgradas prokuratūra sākusi izmeklēšanu bijušā Dienvidslāvijas diktatora Slobodana Miloševiča lietā, taču pagaidām nav nekādas informācijas par iespējamām apsūdzībām, sestdien ziņo laikraksts "Glas Javnosti".

Garā intervijā laikrakstam Belgradas apgabala prokurors Andrija Milutinovičs sacīja, ka izmeklēšana ir sākta, taču atteicās teikt ko konkrētu šajā jautājumā. Analītiķu grupas "G17" iesniegto prasību izmeklēt Miloševiča veiktos viltojumus septembra federālajās vēlēšanās Belgradas tiesa noraidīja, gan nenoraidot apsūdzības pret tiesu gaidošajiem Dienvidslāvijas vēlēšanu komisijas darbiniekiem. Serbijas Demokrātiskās opozīcija (DOS) tagad ir pie varas visu līmeņu valdībās Dienvidslāvijā un Serbijā. Tās amatpersonas jau draudējušas Miloševičam ar apsūdzībām par dažādiem noziegumiem, sākot ar nelikumīgu būvniecību un beidzot ar genocīdu. Tomēr visbiežāk Dienvidslāvijā piemin apsūdzības par miljoniem dolāru nelegālu aizpludināšanu no Dienvidslāvijas viņa varas laikā, kad pret Dienvidslāviju bija noteiktas starptautiskās sankcijas. Miloševiču kara noziegumos jau apsūdzējis ANO kara noziegumu tribunāls Hāgā sakarā ar serbu spēku zvērībām Kosovā, kas kļuva par iemeslu NATO militārajai operācijai pret Dienvidslāviju 1999.gada pirmajā pusē. Kaut gan daudzi DOS līderi privātās sarunās sacījuši, ka ar prieku Miloševiču atdotu tiesāšanai Hāgā, Dienvidslāvijas amatpersonas joprojām pretojas eksprezidenta izdošanai un paziņo, ka vēlas tā tiesāšanu pašu mājās. Dienvidslāvijas valdības koalīcijas jaunākā partnere - Sociālistiskā tautas partija (SNP) nevēlas Miloševiča izdošanu Hāgai. "Ja Miloševičs pārkāpis likumus - pašmāju vai starptautiskos - viņam jāatbild Dienvidslāvijas tiesā. SNP uzskata Hāgas apsūdzību par politisku pēc savas dabas un ir pret Miloševiča deportēšanu," intervijā laikrakstam "Borba" sestdien sacīja SNP viceprezidents Predrags Bulatovičs. SNP bija Miloševiča sabiedrotā ilgus gadus, taču bija spiesta iekļauties koalīcijā ar DOS, kad DOS kandidāts Vojislavs Koštuņica vēlēšanās atņēma Miloševičam valsts prezidenta amatu. Pats Koštuņica nekad nav slēpis savu nepatiku pret Hāgas tribunālu, taču intervijā šonedēļ viņš atbildību par Miloševiča iespējamo deportāciju uzvēla pašmāju tiesām, sakot, ka tas ir šo tiesu kompetencē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu