Dienvidslāvija nodibina diplomātiskās attiecības ar Bosniju .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādreizējās ienaidnieces Bosnijas pilsoņu kara laikā - Dienvidslāvija un Bosnija - piektdien nodibinājušas diplomātiskās attiecības. Attiecīgu protokolu Belgradā parakstīja Dienvidslāvijas un Bosnijas ārlietu ministri Gorans Svilanovičs un Jadranko Priličs.

Abu valstu diplomātiskās attiecības tika pārtrauktas pirms vairāk nekā astoņiem gadiem sakarā ar 1992.-1995.gada karu Bosnijā. Abām valstīm neizdevās nodibināt diplomātiskās attiecības pēc Deitonas miera līguma, kas izbeidza asiņaino karu Bosnijā, jo toreizējais Dienvidslāvijas prezidents Slobodans Miloševičs pieprasīja, lai Bosnija izbeidz tiesu darbības pret viņa valsti. Bosnija paziņoja, ka neatteiksies no savām Hāgas starptautiskajā tiesā iesniegtajām prasībām pret Belgradu par tās lomu Bosnijas etniskajā karā. Belgrada jau nesen nodibinājusi diplomātiskās attiecības ar Slovēniju, Horvātiju un Maķedoniju - pārējām bijušajām Dienvidslāvijas savienotajām republikām. Dienvidslāvijas jaunā valdība atmetusi oktobrī gāztā Miloševiča nostāju un cenšas iestāties starptautiskajās organizācijās kā jauna valsts, kura atzīst visas bijušās Dienvidslāvijas jaunās valstis kā līdzvērtīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu