Dienvidslāvija oficiāli paziņo par vēlmi iestāties ES .

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidslāvija sestdien oficiāli paziņojusi par vēlmi iestāties Eiropas Savienībā. Par to paziņoja Dienvidslāvijas premjerministrs Zorans Zizičs, Belgradā tiekoties ar Eiropas Komisijas prezidentu Romano Prodi.

Premjers sacīja, ka jaunās Dienvidslāvijas valdības citas prioritātes ir turpināt demokratizācijas procesu un "harmonizēt" Serbijas attiecības ar Melnkalni. Vienlaikus Zizičs aicināja neatliekami sarīkot sarunas par stabilizācijas un asociācijas paktu. Zizičs Prodi sacīja, ka Dienvidslāvija ir stingri apņēmusies "ieņemt vietu, kas tai pieder starptautiskajā sabiedrībā". Prodi atbildēja, ka ES vēlas sadarboties ar Dienvidslāviju "kā stabilu federāciju". Ziziča paziņojums seko Melnkalnes prezidenta Milo Džukanoviča negaidītajam paziņojumam ES-Balkānu samitā Horvātijā par šīs republikas plānoto izstāšanos no Dienvidslāvijas. "Mums jau de facto ir neatkarīga valsts," paziņojis Džukanovičs, piebilstot, ka Dienvidslāvijas federācija īsti nefunkcionē. Tādējādi Melnkalne plāno nākamā gada sākumā panākt vienošanos par aiziešanu no federācijas. Līdz tam Džukanovičs ir tikai draudējis sarīkot referendumu par neatkarību. Liekot saprast, ka Dienvidslāvija samierinājusies ar Melnkalnes zaudēšanu, Dienvidslāvijas prezidents Vojislavs Koštuņica Zagrebas samitā žurnālistiem sacīja, ka Belgrada pieņems jebkādu rezultātu politiskajām sarunām vai referendumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu