Šodien Maskavā īsā vizītē ierodas Dienvidslāvijas prezidents Vojislavs Koštuņica .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidslāvijas prezidents Vojislavs Koštuņica pirmo reizi pēc ievēlēšanas šajā amatā šodien ieradīsies Krievijā īsā vizītē. Uzturoties Maskavā sešas stundas, viņa programmā paredzētas tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ārlietu ministru Igoru Ivanovu un Maskavas un visas Krievzemes patriarhu Aleksiju II. Sagaidāms, ka sarunu galvenie temati būs Krievijas un Dienvidslāvijas politisko sakaru un ekonomiskās sadarbības nostiprināšana, kā arī reģionālās drošības problēmas.

Kā vizītes priekšvakarā paziņoja Koštuņica, Maskavā viņš gatavojas izklāstīt savas politikas pamatvirzienus. Jaunais Dienvidslāvijas prezidents piešķir svarīgu nozīmi attiecībām ar tādu tradicionālu partneri kā Krievija un cer uz konstruktīvām sarunām ar tās vadību. Viņš īpaši izcēla to, ka abas valstis saista vēsturiskas garīgās saites un tas paver plašas sadarbības iespējas. Sagaidāms, ka runa būs par starptautisko palīdzību, kas Dienvidslāvijai nepieciešama pēc postījumiem, ko tai nodarījuši NATO gaisa triecieni laikā, kad valsts bija izolēta. Krievija cer, ka Dienvidslāvijas ekonomikas atjaunošanas process saņems nepieciešamo starptautisko atbalstu. Krievija vēlas, lai Dienvidslāvija kļūtu par pilntiesīgu starptautiskās dzīves dalībnieci. Vēl viens sarunu temats varētu būt stāvoklis Kosovā, kur 28.oktobrī paredzētas pašvaldības vēlēšanas. Belgrada uzskata tās par pāragrām, jo nav nodrošināti apstākļi, lai provincē varētu atgriezties serbu iedzīvotāji. Patriarha sarunā ar Dienvidslāvijas prezidentu tiks skarts pareizticīgo svētvietu liktenis Kosovā, kur atrodas aptuveni 1000 senu baznīcu un klosteru. Vojislava Koštuņicas vizīte ir ceturtais ārvalstu apmeklējums pēc stāšanās amatā 7.oktobrī. Viņš jau apmeklējis Biaricu, lai tiktos ar Eiropas Savienības līderiem, bijis Sarajevā un arī Skopjē, kur piedalījās Balkānu valstu līderu sanāksmē, ziņo aģentūra ITAR-TASS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu