Vācijas muzejā atrasts valdnieces Kleopatras rokraksta paraugs .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Negaidīta veiksme uzsmaidījusi kādam beļģu pētniekam, kurš atklājis, iespējams, vienīgo saglabājušos leģendārās Ēģiptes karalienes Kleopatras rokraksta paraugu, pirmdien pavēstīja Berlīnes Ēģiptes muzeja direktors Dītrihs Vildungs.

Vildungs sacīja, ka raksta paraugs ir uz papirusa vīstokļa no 31. gada pirms mūsu ēras. Šis eksponāts muzejā atrodas jau ilgāk nekā gadsimtu. Viss sācies ar to, ka papirusa vīstokļa kopija tikusi nosūtīta Beļģijas pētniekam Žanam Bingenam kā balva par viņa darbu. Pētnieka ziņkārībai pieaugot, Bingens lūdzis palielinājumu un teksta apakšā atklājis Kleopatras parakstu. Viņa atklājumu apstiprināja nīderlandiešu speciālists Peters van Minnens. Vildungs sacīja, ka Kleopatra uz papirusa ir rakstījusi grieķu valodā: "Tā vajadzētu būt." Tā, liekas, ir pavēle uzpirkt romiešu armijas komandieri Kandidu, lai tas cīnītos kopā ar viņas vīru, romiešu karavadoni Marku Antoniju. Ir fakts, ka Antonijs minētā gada 2.decembrī zaudēja kaujā pie Aktumas, kas noveda pie viņa un Kleopatras bojāejas. Kleopatras rokraksts apskatei Berlīnes muzejā tiks izstādīts ceturtdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu