Demonstranti ieņēmuši Dienvidslāvijas parlamenta ēku.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc pirmā neveiksmīgā mēģinājuma ielauzties šajā namā situācija ir mainījusies radikāli, proti, tagad asaru gāzes granātas un akmeņus ēkā met policisti, nevis demonstranti. Sadursmes izcēlušās, tikko sācies mītiņš, kura dalībniekiem ir visai atšķirīgi viedokļi par vēlamo cīņas taktiku. No parlamenta ēkas augšējā stāva loga ar lielu blīkšķi izmests Slobodana Miloševiča portrets, ziņo AFP.

Pie Dienvidslāvijas parlamenta ēkas pēcpusdienā sākās mītiņš, kura dalībnieki pauda visdažādākā spektra uzskatus – no mēreni radikāliem līdz absolūtam ekstrēmismam. Kāds orators aicināja Miloševiča režīmu atzīt savu sakāvi un piedraudēja, ka pretējā gadījumā “mēs drīz vien klauvēsim pie jūsu durvīm”. Savukārt vēlāk uzstājās garīdznieks, kurš lūdza mītiņa dalībniekus atturēties no vardarbības. Bet tikmēr policijas virzienā jaunieši raidījuši tukšas alkohola pudeles un akmeņus, ar kuriem piepildīta kāda kravas automašīna, kas iebraukusi laukumā. Otrā furgonā ir uzstādīta skaņu aparatūra, kas pastiprina oratoru teiktās runas. Pie parlamenta ēkas sākās grūstīšanās un, kaut arī policija atkārtoti lietoja asaru gāzi, vairākiem jauniešiem izdevās izgāzt ēkai durvis un ielauzties iekštelpās. AFP ziņo, ka no parlamenta ēkas loga ar lielu blīkšķi izmests Slobodana Miloševiča portrets, savukārt policisti logos raida asaru gāzes granātas, kamēr demokrātiskās kustības aktīvisti mēģina viņiem atņemt stekus un vairogus. Uz parlamenta kāpnēm nostājušies vismaz 500 demonstrantu ar krāsainiem karogiem rokās. Kodīgā gāze ir izplatījusies pa visu Belgradas centru, kur cilvēki mēģina glābties, aizsedzot seju ar plakātiem un kabatas drānām, kā arī meklē patvērumu sabiedriskajās iestādēs, kur, starp citu, nevienu tagad vairs nelaiž iekšā. Tikko saņemtas ziņas, ka demonstrantu ieņemtajā parlamenta ēkā izcēlies ugunsgrēks un laukumā aizdedzinātas arī vairākas automašīnas. Pie valsts televīzijas ēkas sākušās apšaudes, bet Belgradas centrālajā laukumā iebraukušas apmēram desmit bruņumašīnas, no kurām vismaz viena ir aprīkota ar ložmetēju, ziņo AFP. Savukārt opozīcijas līderis Vuks Obradovičs neveiksmīgi mēģina nomierināt satrakotās ļaužu masas. Vojislava Koštuņicas atbalstam veltītajā mītiņā piedalās vairāki simti tūkstošu demonstrantu, kas Dienvidslāvijas galvaspilsētā ieradušies no visiem valsts novadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu