Dienvidslāvijas policija sāk opozicionāru arestus.

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Serbu policija vakar vakarā un šodien arestējusi vairākus opozīcijas aktīvistus. Aresti notikuši Novi Sadā, Jagodinā, Pozarevačā un Vranjē. Pie Belgradas arestēts arī viens no Kolubaras brūnogļu ieguves šahtu streikojošo kalnraču vadītājiem. Aizturēti aptuveni 20 cilvēki. Vairāki jau steidzīgi ieslodzīti uz 30 diennaktīm.

Represijas tomēr nav atturējušas opozīciju no jaunu vērienīgu demonstrāciju sarīkošanas Belgradā. Iedzīvotāji gaida, kad Dienvidslāvijas Konstitucionālā tiesa publiskos sava vakardienas lēmuma pilnu tekstu. Tiesa anulēja daļu no 24.septembrī notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātiem, taču netika paskaidrots, kura daļa balsojuma ir anulēta. Nav zināms, vai tas nozīmēs balsu daļēju vai pilnīgu saskaitīšanu no jauna, vai arī visas vēlēšanu procedūras pilnīgu vai daļēju atkārtošanu. Opozīcija apgalvo, ka daļa vēlēšanu rezultātu bija viltota par labu prezidentam Slobodanam Miloševičam, un uzskata, ka vēlēšanās nepārprotami uzvarējis viņu kandidāts Vojislavs Koštuņica. "Federālā Konstitucionālā tiesa pēc publiskām debatēm vienbalsīgi nolēma (..) anulēt daļu no vēlēšanu procedūras Dienvidslāvijas Federatīvas Republikas prezidenta vēlēšanās, kas attiecas uz 2000.gada 24.septembrī notikušo balsošanu, rezultātu noteikšanu un publicēšanu," bija teikts oficiālajā ziņojumā par tiesas lēmumu. Ceturtdienas rītā Belgradas virzienā devās garas autokolonnas no visas Serbijas teritorijas. Tikai no Užices pilsētas vien ceļā devušās 700 automašīnas un 24 autobusi. Kolonnas priekšgalā brauc greideris, kas nošķūrē visus šķēršļus. No Čačakas izbraukušas 200 automašīnas un 40 autobusi. Daudzās vietās uz autoceļiem vērojami policijas kordoni. Daļa automašīnu tiek pārbaudītas. Tikmēr Kolubaras ogļrači aicina pilsoņus braukt nevis uz Belgradu, bet gan uz Kolubaru, kur draud policijas spēku uzbrukums streikojošajiem. Kāds arodbiedrības līderis stāvokli aprakstīja kā kritisku, jo cilvēki jau ir noguruši. Trešdienas vakarā aptuveni 10 tūkstoši streikojošajiem simpatizējošu demonstrantu izlauzās cauri policijas ķēdēm un pievienojās ogļračiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu