G7 atkārtoti apņemas līdz šā gada beigām atvieglot parādu nastu 20 valstīm .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Septiņu pasaules industriāli attīstīto valstu apspriedes dalībnieki vakar vēlreiz apliecināja apņemšanos līdz šā gada beigām atvieglot parādu nastu 20 pasaules visnabadzīgākajām valstīm, kā tika solīts 1999.gadā notikušajā G8 galotņu apspriedē Ķelnē.

Prasība izstrādāt detalizētu plānu nabadzības samazināšanai un sociālajām reformām palēninājusi lēmumu pieņemšanas gaitu, un līdz šim Starptautiskais valūtas fonds (SVF) ir apstiprinājis parādu samazināšanu tikai 10 valstīm. Pēc jaunajiem norādījumiem SVF mīkstinās prasības detalizētu plānu izstrādāšanā. Reformu plānu mērķis ir panākt, lai parādu samazināšana vienlaikus palīdzētu arī mazināt nabadzību. ASV finansu ministrs Lourenss Samerss pēc G7 apspriedes preses konferencē norādīja, ka "par parādu atvieglošanas panākumiem liecinās nevis tas, vai un kad kāda valsts ir saņēmusi parādu atvieglojumus, bet gan cik labi šie resursi tiek izmantoti un vai reformas stabili samazina nabadzību". Protestētāju aktivitātes "acīmredzot spēcīgi ietekmējušas" SVF lēmumu atvieglot savus noteikumus, teica SVF novērotāju grupas "Bretonvudas komiteja" direktors Rendijs Rodžerss. "Protestētājiem ir izdevies panākt, ka parādu atlaišana tiek iekļauta nacionālajā darba kārtībā, īpaši Eiropas valstīs." Bažas izraisa tas, ka ASV Kongress nav pilnā apmērā piešķīris finansējumu ASV solījumiem atvieglot parādu nastu nabadzīgajām valstīm, tādējādi pieļaujot iespēju, ka pat valstis, kurām tā pienāktos, var nesaņemt solīto palīdzību pilnā apjomā. G7 vienojās par reformām daudzpusējās attīstības bankās, arī Pasaules bankā, "Inter-American Development Bank" un citās finansu institūcijās, lai labāk veicinātu nabadzības samazināšanu. G7 aicināja paplašināt šo banku darbību "visas pasaules sabiedrības interesēs". Pagājušajā nedēļā Samerss ierosināja Pasaules bankai un citām bankām iesaistīties infekcijas slimību apkarošanā un citu problēmu risināšanā nabadzīgajās valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu