Holeriķis vai sangviniķis? Jā, katram mums ir cita diēta un enerģijas avoti!

Temperamentu diēta
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pēc Losandželosas Universitātes veiktajiem pētījumiem tapis skaidrs vēl kāds diētu noslēpums jeb tievēšanas knifiņš. Izrādās, ka cilvēku temperaments nosaka to, kā mēs ēdam, un  arī to, kā mēģinām notievēt un uzlādēt ikdienišķo enerģiju. 

Sangviniķi

Šā tipa cilvēkiem diētas ievērot nav grūti, jo to mierīgais raksturs spēj veselīgi pārciest jebkādas ēšanas paradumu izmaiņas. Sangviniķiem ir laba vielmaiņa un ātra asinsrite.  Liekais svars viņiem rodas izteiktās kārumnieka dabas dēļ - viņiem patīk dažādas delikateses, kuras nereti ir treknas un kalorijām bagātas. Ieteicams ievērot diētas, kurās ēdiens jāgatavo vairākas stundas. 

Viņiem jāēd produkti ar lielu enerģētisko vērtību – tādi, kas satur ogļhidrātus: pilngraudu maize, makaroni, putraimi, auzu pārslas, rīsi, arī kartupeļi. 

Holeriķi

Straujas garastāvokļa maiņas, stress un pacietības trūkums holeriķiem bieži liek ķerties pie ātrajām uzkodām un pusfabrikātiem. Lai saglabātu formu, holeriķiem ieteicams rokas stiepienā turēt dārzeņus un augļus, nevis cepumus un čipsus. Vismaz četras pamatēdienreizes un vairākas starpēdienreizes ar našķošanos ir holeriķa minimums. Labākais našķis – rieksti, jo tie ir bagātīgi ir omega taukskābēm un arī to trūkums organismā var būt biežās garastāvokļa maiņas cēlonis. Holeriķiem jāseko līdzi, lai vismaz reizi divās dienās tiek ēsts mājās gatavots, silts ēdiens.

Šā tipa cilvēkiem nederēs stingra režīma diētas, kā arī tādas, kur stingri jāskaita kalorijas. 

Flegmatiķi

Šā tipa cilvēki ēd lēni, bet nepārtraukti. It kā liekas, ka viņi ēdienreizē apēd tikai vienu šķēlīti maizes, taču tā dienas laikā ir jau desmitā ēdienreize. Turklāt viņi vienmēr atceras sevi palutināt ar desertu un kādu kārumu.  Flegmatiķis ir mazkustīgs, arī vielmaiņa viņiem darbojas lēni, tāpēc šā temperamenta pārstāvjiem piemīt tendence pieņemties svarā. Flegmatiķiem jāatceras ēst regulāri ik dienu.  Labvēlīgākās būtu zupu un putru diētas - ko var ēst lēni un bieži.  

Vēlams teikt nē makaroniem un citiem produktiem, kas satur daudz ogļhidrātu, tie gausajam flegmatiķim uzdzīs vēl lielāku miegainību. 

Melanholiķi

Pastiprināt melanholiķu noskaņu ar cietsirdīgu un ilgstošu diētu nav iesakāms. Labāk ievērot atslodzes dienas vai īsās tievēšanas programmas. Viņu ēdienkartē noteikti jābūt produktiem, kas uzlabo labsajūtu un garastāvokli, – zaļajiem dārzeņiem un augļiem, kā avokado, bumbieri, kivi, āboli. Endorfīnu jeb tā saukto laimes hormonu līmeni asinīs iespējams paaugstināt, lietojot uzturā arī kartupeļus, banānus, papriku, rīsus, zivis, mandeles un jūras kāpostus. 

Tā kā melanholiķim bieži vien nav apetītes, lai to rosinātu, var apēst kaut ko skābu, piemēram, gabaliņu greipfrūta, citrona. Šā tipa cilvēkiem ļoti iesakāms daudz sportot. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu