Universitātes lepnums - dzīve RSU kopmītnēs, kuras nominētas arhitektūras balvai

Elza Apse
, Sadaļas Māja redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Savulaik mēdza teikt, ka studentam daudz nevajag – galvenais, lai jumts ir virs galvas, vēders pilns un lekcijas apmeklētas. Nost ar pagātnes pieticību! Nu studenti kopmītnēs dzīvo cepuri kuldami – to pierāda Rīgas Stradiņa universitāte, kas savu kopmītņu iemītniekus aplaimojusi ar ievērojamu remontu vecākajās dienesta viesnīcās un uzcēlusi pavisam jaunas un modernas kopmītnes blakus universitātes galvenajai ēkai. Noslēdzot sēriju “Studentu dzīve kopmītnēs”, Tvnet viesojās Rīgas Stradiņa universitātes dienesta viesnīcās Mārupes un Dārza ielā.

Kopumā Stradiņa universitātei ir trīs dienesta viesnīcas, kas apzināti ir uzceltas Latvijas lielāko medicīnas iestāžu vai pašas augstskolas tuvumā. Viena no kopmītnēm atrodas Hipokrāta ielā, blakus Gaiļezera slimnīcai Mežciemā, otra – Mārupes ielā Āgenskalnā, netālu no Paula Stradiņa universitātes slimnīcas, un Dzirciemā, Dārza ielā, 100 metru attālumā no pašas augstskolas galvenās mācību ēkas. Cenu diapazons RSU dienesta viesnīcās svārstās no 55 eiro par vēl neremontētu trīsvietīgu istabiņu Hipokrāta un Mārupes ielas kopmītnēs līdz pat 390 eiro par vienvietīgu dzīvokļa tipa istabu Dārza ielā. Jāteic gan, ka dārgākos apartamentus studenti izvēlas ļoti reti – šeit pārsvarā dzīvo vieslektori. RSU kopmītnēs kopumā ir iespējams izmitināt aptuveni 1100 studentu – parasti visas vietas kopmītnēs ir aizņemtas, it īpaši septembra sākumā.

Foto: Mārtiņš Otto

Jaunajām un svaigi izremontētajām telpām pieprasījuma netrūkst, tomēr pamatā tajās mitinās ārvalstu studenti. Latviešu studenti pārsvarā izvēlas lētākas istabiņas cenā līdz 240 eiro. Īres maksā ir iekļauti komunālie maksājumi, gultasveļas maiņa, trenažieru zāles apmeklējums un citu koplietojamo telpu lietošana. Veļasmašīnu izmantošana gan ir par atsevišķu maksu.

Mārupes un Dārza ielas kopmītnēs universitāte ir izveidojusi īpašas sporta zāles ar trenažieriem. Mārupes ielā ir ierīkota arī aktu zāle universitātes deju kolektīva vajadzībām,  konditoreja, mācību telpas, atpūtas telpa, autostāvvieta, velosipēdu novietne un veļas mazgātava.

Universitātes lepnums – no jauna uzcelta dienesta viesnīca

RSU vecākās kopmītnes šobrīd aktīvi tiek atjaunotas – Hipokrāta ielā norisinās ēkas fasādes siltināšana un logu mainīšana, nupat tika izremontēts Mārupes ielas pirmais stāvs un nu gatavojas arī kāpņu telpas atjaunošanai. Savukārt 2017. gada decembrī Dārza ielā tika svinīgi atklāta pirmā no jauna uzbūvētā dienesta viesnīca studentiem kopš Latvijas neatkarības atgūšanas. Šeit pirmais students ievācās jau janvārī, un nu svaigās telpas studenti ir izķēruši kā karstus pīrādziņus. Jaunajā ēkā ir vieta 220 studentiem (četras vietas ir paredzētas jauniešiem ar kustību traucējumiem), pazemes autostāvvieta, sporta zāle, veļas mazgātava, vairāki atpūtas stūrīši un pat grāmatu apmaiņas punkts.

Foto: Mārtiņš Otto

Jāteic, ka jaunā dienesta viesnīca patiesi no skata atgādina smalku viesnīcu. Katra studentu istabiņa ir ir kā neliels dzīvoklis - te ir gulta, gultasveļa, dvieļi, citas mēbeles, virtuves iekārta, dušas telpa un labierīcības. Savukārt pati viesnīca ir nominēta 2018. gada balvai Rīgas arhitektūrā, bet šā gada pavasarī ēka ir ieguvusi godalgoto otro vietu arhitektūras konkursā "Gada labākā būve Latvijā 2017" kategorijā "Publiskā jaunbūve". 

Sankcijas par nekārtību – sods un apkopēja ar slotu

Mārupes un Hipokrāta ielas kopmītnēs ir norīkoti īpaši dienesta viesnīcu vecākie – studentu pašpārvaldes locekļi, kas ir atbildīgi par kārtību un aktivitātēm kopmītnēs, – motivācijai par šādu sabiedrisko darbu studenti saņem 50% atlaidi dzīvošanai kopmītnēs. Jaunieši savā starpā komunicē sociālajos tīklos, kur arī vienojas par dažādu aktivitāšu organizēšanu, kā  filmu vakari, iepazīšanās nedēļa vai pingponga turnīri.

Ar kārtību studentiem arī šeit ir kā ir – par to universitātes darbiniekiem vajag mazliet pacīnīties. Sākoties jaunajam mācību gadam un uzņemot jaunos studentus kopmītņu telpās, nākas saskarties ar dažādiem jauniešu netikumiem. “Viesnīcu vecākie rīko reidus, jo studenti ar mēdz grēkot ar netīriem šķīvjiem istabās vai izmētātām drēbēm,” stāsta Āgenskalna dienesta viesnīcu pārvaldības vadītāja Leontīne Velmere. “Pavisam nesen radījām jaunus iekšējās kārtības noteikumus – pirms tam noteikumi bija, taču tiem nesekoja nekādas sankcijas. Mums nav mērķis nevienu sodīt, bet gan nodrošināt kārtību, taču ekstrēmos gadījumos esam spiesti rīkoties. Sākotnēji ar pārkāpēju veicam pārrunas, bet pēc atkārtotas numuriņa piesārņošanas universitāte sauc palīgā apkopēju. Samaksu par tīrīšanas pakalpojumiem sedz nekārtīgais students un vēl klāt piemaksā 25 eiro soda naudu,” stāsta RSU Dienesta viesnīcu nodaļas vadītāja Lelde Jirjena.

Foto: Mārtiņš Otto

Tāpat studenti iesaistās atkritumu šķirošanā – katras dienesta viesnīcas pagalmā atrodas speciāli dalīto atkritumu konteineri. Par šķirošanu īpaši brīnās indiešu studenti, kam tas ir jaunums, bet ātri vien pielāgojas un aktīvi iesaistās – vietējie studenti šķirošanu pat augstskolai pieprasa.

Hipokrāta ielā var gadīties palikt aiz durvīm

Klīst baumas, ka Stradiņa universitātē vēl ir strikti noteikts ierašanās laiks studentu viesnīcās, taču tā nebūs gluži taisnība. Āgenskalna un Dzirciema kopmītnēs studentiem apliecības darbojas kā ieejas čipi, ar kuriem ēkās var iekļūt jebkurā diennakts laikā, taču Mežciema kopmītnēs baumas daļēji apstiprinās. “Hipokrāta dienesta viesnīca ir “patīkams” izņēmums studentiem, taču arī tur drīzumā tiks ieviesta čipa sistēma,” stāsta Lelde Jirjena. Hipokrāta ielā kopmītnes durvis slēdz 23.00 vakarā, bet atveras tās 6.00 no rīta – tieši šie noteikumi īpaši sanikno studentus, kas dažkārt garas stundas pavada, mācoties bibliotēkās, strādā vai arī brauc izklaidēties uz Vecrīgu.

Foto: Mārtiņš Otto

Komendantes dienesta viesnīcās neesot – šeit ir administratori un dežuranti, kuri pie katras ieejas uzrauga atnācējus un lūdz uzrādīt apliecību, bet viesus no citām augstskolām reģistrē speciālos sarakstos. Savukārt citās telpās, piemēram, sporta zālē vai atpūtas telpā, studenti iekļūst ar čipiem. “Čipi šeit ir ļoti universāla sistēma – tie vienlaikus kalpo kā studentu apliecības, ieejas, velosipēdu novietnes un autostāvvietas kartes,” stāsta Leontīne Velmere.

Administrators – miegaino studentu modinātājs

Arī RSU kopmītnēs studenti uz ballītēm ir kūtri – jaunieši pārsvarā kopmītnēs tikai “iesildās” un tālāk kolektīvi dodas uz centru. “Mācoties medicīnu, studentiem ir jābūt ļoti motivētiem – mācību apjoms ir ārkārtīgi liels, un jauniešiem nemaz neatliek laiks ballītēm. Tāpat arī liela daļa strādā un mācās, bet brīvajā laikā cenšas atpūsties un izgulēties,” stāsta Dzirciema dienesta viesnīcas vadītāja Lelde Jirjena.

Dienesta viesnīcu vadītājas atklāj, ka visjautrākie atgadījumi ir ar studentiem ilggulētājiem. Dažkārt vecāki ilgi nevar sazvanīt savu bērnu, tāpēc zvana administratoram un lūdz apskatīt jauniešus. “Ir gadījies, kad vecāki zvana, jo meita atsūtījusi ziņu: “Ar labunakti!” Prasu, kur ir problēma, un vecāki atbild: “Ir deviņi vakarā un ir sestdiena!”” smejas Āgenskalna dienesta viesnīcas vadītāja Leontīne. Vēl ir bijuši jaunieši, kuri regulāri aizguļas un kavē darbu, tāpēc darba vadītāji zvanījuši administratoram un lūguši modināt gulētāju.

Tāpat kuriozu sarakstu viesnīcas vadītāju atmiņās papildina ārvalstu studentu strīdi par kopmītņu temperatūru. Indiešu studenti regulāri sūdzas, ka kopmītnēs ir pārāk vēss, bet vietējie un studenti no ziemeļvalstīm sūdzas par karstumu telpās. “Pirms divām nedēļām, kad gaisa temperatūra bija 25 grādi, Dārza ielā ārvalstu studenti nāca un lūdza pieslēgt apkuri, jo esot pārāk vēss,” smejas Lelde. Kopmītņu vadītājas gan ir vienprātīgi atzīst, ka studenti ir pat ļoti apmierināti ar dzīvošanu kojās un pretenzijas izsaka samērā reti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu