Valdībai līdz 2021.gadam būs jāatrod risinājums pārmaksāto nodokļu automātiskai izmaksai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeima šodien nolēma uzdot valdībai līdz 2021.gadam rast risinājumu, lai iedzīvotājiem automātiski izmaksātu pārmaksātos nodokļus.

Saeima uzdeva valdībai līdz 2021.gada 1.janvārim izstrādāt normatīvos aktus, kā arī arī rast iespējamo tehnisko risinājumu valsts pārvaldē esošo informācijas sistēmu salāgošanai, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) varētu automātiski izmaksāt pārmaksātos nodokļus.

Šādu lēmumu Saeima pieņēma, izvērtējot iedzīvotāju iniciatīvu, kuru parakstīja vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Iedzīvotāju iniciatīvas autore Ludmila Andrejeva norādījusi, ka ir jādod iespēja saņemt pārmaksātos nodokļus arī tiem iedzīvotājiem, kuri neizprot, viņasprāt, sarežģīto dokumentu aizpildīšanas sistēmu, nelieto internetbankas un nav ieguvuši augstāko juridisko/ekonomisko izglītību, tomēr strādā un maksā nodokļus.

Andrejeva mudina apzināt un apkopot arī to iedzīvotāju datus, kuri līdz noteiktam datumam nav pieteikušies pārmaksāto nodokļu atgūšanai, un pārskaitīt pārmaksātos nodokļus uz šo iedzīvotāju darba devējam norādītajiem kontiem.

Iniciatīvas autore ir pārliecināta, ka šādu pārmaiņu rezultātā tiks aizsargāti un materiāli papildus atbalstīti "mazāk izglītoti cilvēki, kuriem nav iespējas un laika iedziļināties sarežģītās sistēmas niansēs".

Kā ziņots, VID pārstāvji iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē bija norādījuši, ka 2020.gadā paredzēta VID elektroniskās sistēmas uzlabošana.

Ieņēmumu dienesta pārstāvji deputātiem reizē gan apliecinājuši: ja elektroniski būs pieejami nepieciešamie dati, ko iespējams automātiski apstrādāt, tad VID ir gatavi izmaksāt pārmaksātos nodokļus saistībā ar izdevumiem par ārstniecību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem partijām, pastāstīja komisijas vadītājs.

VID iepriekš gan norādījis uz risku, ka ne vienmēr tai tiek iesniegta precīza informācija, lai valsts iestāde varētu veikt nepieciešamos aprēķinus un ka daļa cilvēku informāciju iesniedz papīra formātā, kas neļauj to uzreiz apstrādāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu