Aizdomīgas pases un intervija kā sods: kas līdz šim izskanējis par "tūristiem" Petrovu un Boširovu? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Pagājušajā nedēļā Krievijas pilsoņi Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, kurus Lielbritānija apsūdz martā Solsberi notikušajā uzbrukumā ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, sniedza interviju Krievijas propagandas televīzijas kanāla RT galvenajai redaktorei Margaritai Simonjanai. Šajā intervijā Petrovs un Boširovs paziņoja, ka visas viņiem adresētās apsūdzības esot absurdas un Lielbritāniju viņi esot apmeklējuši kā tūristi. Pēc šīs intervijas Krievijas un citu valstu žurnālisti sāka meklēt un iegūt jaunu informāciju par abiem vīriešiem. Krievijas medijs “Meduza” apkopojis visu, kas līdz šim kļuvis zināms par “tūristiem” Boširovu un Petrovu.

Petrovs un Boširovs ir saistīti ar Krievijas Aizsardzības ministriju

14.septembrī pētniecības grupa "Bellingcat" un Krievijas izdevums "The Insider" publiskoja pētījumu, kurā apgalvots, ka Petrovs un Boširovs ir saistīti ar Krievijas specdienestiem.

Pētnieki secinājumus izdarījuši, balstoties uz Federālā migrācijas dienesta datu bāzē pieejamo informāciju.

Šajā datu bāzē atrodamā informācija liecina, ka Petrovs, kurš dzimis 1979.gadā, 2009.gadā saņēmis jaunu pasi iepriekšējās, sabojātās pases vietā. Tomēr šo “sabojāto” pasi pētnieki uzskata par viltojumu, jo tās numurs datu bāzē nav atrodams.

Petrova lietā ar pases datiem ir zīmogs "datus nesniegt" un atzīme "s.s.", kas var nozīmēt "soveršeno sekretno" ("pilnīgi slepeni"), iepriekš vēstīja LETA.

Savukārt 15.septembrī izdevums “Projekt” publiskoja līdzīgu informāciju par Ruslanu Boširovu.

Saskaņā ar migrācijas dienesta datu bāzē pieejamo informāciju, arī Boširovs saņēmis jaunu pasi, jo iepriekšējā tikusi sabojāta. Pie jauna dokumenta Boširovs ticis aptuveni gadu vēlāk nekā Petrovs – 2010.gadā.

Arī Boširova lietā par pases datiem ir atzīme “datus nesniegt” un “s.s.”.

Uz zīmogiem Federālā migrācijas dienesta failos par abiem vīriešiem atrodami skaitļi “195-79-66”.

14.septembrī Krievijas laikraksts “Novaja gazeta” ziņoja, ka vairākām Krievijas Aizsardzības ministrijas struktūrām ir telefona numuri, kas satur šos skaitļus. Telefona numurs ar šādiem skaitļiem attiecas uz Maskavas rajonu, kurā atrodas Krievijas militārā izlūkdienesta GRU galvenā mītne.

Kā pavēstīja “Novaja gazeta” informācijas avots, šis telefona numurs varētu būt numurs personāla daļai attiecīgā cilvēka dienesta vietā.

Naktī uz 15.septembri divi Maskavā strādājoši ārvalstu žurnālisti piezvanīja uz Petrova un Boširova failos iekļauto telefona numuru. Abi žurnālisti apgalvo, ka viņi sazvanījuši Aizsardzības ministriju.

15.septembrī uz minēto numuru zvanīja arī izdevuma “Tha Bell” korespondents, tomēr viņam atbildēja, ka viņš esot sazvanījis kādu veikalu un runā ar tā vadītāju.

Savukārt “Meduza” pārstāvjiem šo numuru sazvanīt neizdevās.

“The Insider” un “Bellingcat” pētnieki arī norāda, ka uz Petrova un Boširova saistību ar specdienestiem norādot tas, ka viņu pases izsniegtas Federālā migrācijas dienesta pārvaldē numur 770001, kurā “parasti mirstīgie” savas pases nesaņem.

Tomēr izdevuma “Sobesednik” žurnālists Oļegs Roldugins norāda, ka viņš savu pasi esot saņēmis šajā pašā nodaļā. Vēl vairāki cilvēki norādījuši, ka viņi savas ārvalstu pases saņēmuši dienesta nodaļā, kam ir līdzīgus numurs – 77001.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova, komentējot “Bellingcat” izmeklēšanu, apsūdzēja to sadarbībā ar ārvalstu specdienestiem.

Pētnieku secinājumus pēc būtības nedz Zaharova, nedz citas Krievijas amatpersonas nav komentējušas.

Biļetes nopirkuši dienu pirms lidojuma

“The Insider” un “Belligcat” pārstāvji apgalvo, ka viņi ieguvuši piekļuvi informācijai par reisiem, ar kuriem Boširovs un Petrovs devās uz Lielbritāniju un atpakaļ.

No šiem datiem secināms, ka biļetes lidojumam uz Londonu viņi iegādājušies vien dienu pirms paredzētā reisa.

Savukārt intervijā RT, abi vīrieši apgalvo, ka šo “tūrisma” ceļojumu viņi plānojuši jau sen.

Intervija RT kā sods par “izgāzto” operāciju

Lielbritānijas laikraksts “The Telegraph” publicēja materiālu, kurā Lielbritānijas amatpersonas pauž viedokli, ka ar GRU rīcība izraisījusi citu Krievijas institūciju neapmierinātību, tām uzskatot, ka Aizsardzības ministrija šajā gadījumā “esot aizgājusi pārāk tālu”.

“The Telegraph” avoti arī uzskata, ka Petrovs un Boširovs bijuši spiesti sniegt interviju RT, tādējādi saņemot sodu par slikti izpildītu operāciju.

Izklaides Londonā?

16.martā plaša publikācija par Petrovu un Boširovu bija lasāma Lielbritānijas tabloīdā “The Daily Mail”. Šajā publikācijā apgalvots, ka Lielbritānijas tiesībsargājošo institūciju rīcībā esot apjomīgs daudzums nepublicētu pierādījumu pret Petrovu un Boširovu Skripaļu indēšanas lietā, tomēr šie pierādījumi tikšot nodoti atklātībai tikai gadījumā, ja notiks abu aizdomās turamo tiesa.

Materiālu par Petrovu un Boširovu publicēja arī tabloīds “The Sun”.

“The Sun” citē kādu cilvēku, kurš marta sākumā bija apmeties Londonas viesnīcā “City Stay”, laikā kad tajā uzturējās arī abi Krievijas pilsoņi.

Informācijas avots stāsta, ka dienu pirms uzbrukuma Skripaļiem no Petrova un Boširova viesnīcas numuriņa bijusi jūtama spēcīga marihuānas smarža.

Mirkli vēlāk no šī numura nākošās skaņas liecinājušas par seksuālām aktivitātēm – notikušā liecinieks uzskata, ka Petrovs un Boširovs izklaidējušies ar prostitūtām.

Tāpat vēlāk arī izcēlies konflikts ar viesnīcas vadību, jo Boširovs un Petrovs savu istabu atstājuši pārāk piegružotu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu