Pie Kijevas Ģenerālprokuratūras izcēlušās vardarbīgas sadursmes (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kijevas Ģenerālprokuratūras priekšā pirmdien izcēlušās ukraiņu galēji labējo radikāļu sadursmes ar policiju. Tas noticis saistībā ar prokuratūras lēmumu izraidīt Krievijas pilsoni Timuru Tumgojevu, ko Maskava apsūdz sadarbībā ar džihādistu organizāciju "Islāma valsts". 

Sadursmēs ievainoti septiņi policisti, ziņo policija.

Desmitiem protestētāju, galvenokārt no ukraiņu galēji labējām kustībām, nobloķēja prokuratūras durvis ar atkritumu tvertni, ko pēc tam aizdedzināja.

VIDEO: Pie Kijevas Ģenerālprokuratūras izcēlušās vardarbīgas sadursmes

Vēlāk aktīvisti centās ieņemt Ģenerālprokuratūras ēku, prasot atlaist ģenerālprokurora vietnieku, kurš parakstīja atļauju izraidīt Tumgojevu uz Krieviju.

Protestētāji izmantoja akmeņus un piparu gāzes aerosolus, lai ielauztos ēkā, taču policijai izdevās viņus no ieejas atspiest.

Foto: SCANPIX

12.septembrī Ukrainas Ģenerālprokuratūra pieņēma lēmumu izdot Krievijai Ingušijā dzimušo Tumgojevu, vēsta aģentūra UNIAN. Krievija apsūdzējusi Tumgojevu par piedalīšanos kaujās Sīrijā.

2016.gada jūnijā Tumgojevu Harkovas lidostā aizturēja robežsardze. Vietējie mediji ziņo, ka Tumgojevs paudis vēlmi cīnīties kādā no Ukrainas brīvprātīgo bataljoniem. 2016.gadā viņš lūdzis politisko patvērumu Ukrainā.

Medijos izskanējis, ka Tumgojevs esot cīnījies tā dēvētajā "šeiha Mansura" brīvprātīgo bataljonā. Tumgojevs kopš 2017.gada novembra Ukrainas austrumos esot piedalījies cīņās pret Krievijas atbalstītajām un apbruņotajām teroristu bandām.

Tomēr Ukrainas varasiestādes apgalvo, ka to rīcībā neesot oficiālas informācijas par Tumgojeva piedalīšanos pretterorisma operācijā.

Tikmēr Krievijā viņš izsludināts meklēšanā kā "Islāma valsts" kaujinieks.

Tumgojevs divas reizes pieprasījis Ukrainā patvērumu, taču abi viņa lūgumi noraidīti.

Kā norāda UNIAN, izdošanas laikā bijis spēkā ANO Cilvēktiesību padomes lēmums uz izskatīšanas laiku apturēt procesu saistībā ar Tumgojeva sūdzību, ka pārkāpts Starptautiskā pakta par pilsoņu un politiskajām tiesībām 7.punkts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu