Vācija noraizējusies par, iespējams, saindētā "Pussy Riot" dalībnieka stāvokli (1)

Versija par saindēšanu ir "ļoti ticama"
TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas valdība pirmdien paziņoja, ka esot noraizējusies par pretkremliskās pankroka grupas "Pussy Riot" dalībnieka Pjotra Verzilova veselības stāvokli. Ņemot vērā simptomus, versija par Verzilova saindēšanu ir "ļoti ticama", uzskata vācu mediķi.

Verzilovs sestdien no Krievijas tika pārvests uz Berlīni, lai ārstētos no iespējamas saindēšanas, ziņo aģentūra "Reuters".

Berlīnes Žēlsirdības slimnīcas doktors Karls Makss Einhoipls žurnālistiem pavēstīja, ka nav nekādu pazīmju, kas liecinātu, ka Verzilovs ciestu no ilgstošas slimības. Savukārt viņa kolēģis Kajs Ūve Ekarts pavēstīja, ka Verzilovs, kuram ir Kanādas pilsonība, kopš nogādāšanas Berlīnē atrodas intensīvās terapijas nodaļā, taču viņa dzīvībai briesmas nedraud.

Ekarts piebilda, ka pirms nogādāšanas Vācijā Verzilovs jau saņēmis atbilstošu palīdzību Maskavā.

Viņš pastāstīja, ka simptomi liecina par tās pacienta nervu sistēmas daļas traucējumiem, kas regulē iekšējo orgānu darbību.

Vācu mediķi pagaidām nav noskaidrojuši vielu, kas izsaukusi Verzilova saindēšanos.

30 gadus Verzilovs zaudēja redzi, dzirdi un spēju staigāt. Taču kopš ierašanās Berlīnē viņam palicis labāk, svētdien sacīja divi Verzilova draugi.

Pēc tuvinieku teiktā, ārsti pieļauj, ka viņš saindējies ar medikamentiem, kas bloķē neiromeditora acetilholīna darbību. Taču gan Verzilova māte, gan viņa dzīvesbiedre apgalvo, ka nekādus medikamentus Verzilovs neesot lietojis.

Piektdien Verzilovs nāca pie samaņas.

"Protams, mēs sekojam lietai un esam noraizējušies par Verzilova kunga veselību," preses konferencē teica Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāve. "Mēs ceram, ka viņš drīz jutīsies labāk un būs iespējama pilnīga atveseļošanās."

VIDEO: Vācija nobažījusies par, iespējams, saindētā "Pussy Riot" dalībnieka stāvokli

Ārlietu ministrijas un Kancelejas pārstāvji norādīja, ka tie bija informēti par Verzilova pārvešanu uz Berlīni, taču iestādes nepiedalījās tās organizēšanā. Ministrijas pārstāve arī atteicās komentēt, vai Verzilova lieta tika apspriesta Vācijas ārlietu ministra Heiko Māsa un viņa Krievijas kolēģa Sergeja Lavrova tikšanās laikā piektdien, taču piebilda, ka šādu tikšanos laikā vienmēr tiekot apspriesti cilvēktiesību jautājumi.

Verzilovs no Maskavas ar medicīnisko lidmašīnu tika nogādāts Berlīnē, svētdien paziņoja cilvēktiesību aktīvistu grupas "Cinema for Peace" direktors Jaka Biziljs. Grupa apmaksāja transportu un norāda, ka Krievija Verzilova pārvešanas lietās esot "sadarbojusies" ar aktīvistiem.

Verzilovs darbojas interneta medijā "Mediazona", ko dibinājušas pazīstamākās "Pussy Riot" dalībnieces Marija Aļohina un Nadežda Tolokoņņikova.

Verzilovs, viņa dzīvesbiedre Veronika Ņikulšina un vēl divas šīs grupas aktīvistes Olga Kuračeva un Olga Pahtusova nesen izcieta 15 dienu administratīvo arestu par ielaušanos futbola laukumā Pasaules kausa fināla laikā.

Ņikulšina, Kuračeva, Verzilovs un Pahtusova, ģērbušies policistu uniformās, jūlijā izskrēja futbola laukumā Maskavas Lužņiku stadionā, īslaicīgi apturot Francijas un Horvātijas spēli otrajā puslaikā. Starp šīs spēles skatītājiem bija Krievijas prezidents Vladimirs Putins un citu valstu līderi, tai skaitā Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Saindēšanās simptomi Verzilovam esot uzradušies pēc tiesas sēdes un vakarā dažu stundu laikā strauji pastiprinājušies, stāsta Ņikulšina.

"Kad atbrauca "ātrie", viņš uz visiem jautājumiem atbildēja: "Nē, neko neēdu, nelietoju nekādas vielas." Viņam strauji palika sliktāk, sākās krampji. Braucot ātrās palīdzības mašīnā, viņš sāka murgot. (..) Viņš nonāca pusmiega, pusamnēziskā stāvoklī, pārstāja ar mani runāt un vairs nepazina," portālam "Meduza" stāstīja Ņikulšina, kurai ar Verzilovu ir attiecības.

Krievijas slimnīcā Verzilovu pārveda uz toksikoloģijas nodaļu.

"Pussy Riot" nonāca mediju uzmanības centrā 2012.gadā, kad vairākas grupas dalībnieces tika aizturētas par Kremlim veltītas protesta akcijas sarīkošanu Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu