10 mājas uzkopšanas darbi, kas noteikti jāveic rudenī! (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ar katru dienu laika apstākļi kļūst rudenīgāki, un jau no skapjiem tiek izvilkti mēteļi, bet šorti un kleitas pamazām ieņem vietu tālākajos plauktos. Rudens ir īpaši piemērots laiks mājas uzkopšanai pēc tam, kad to gadījies atlikt uz visu vasaru; tagad ir atsākusies darbīgā rutīna, bērni ir atpakaļ skolas solā un atvaļinājumi beigušies.

Atkausē saldētavu

Rudens ir laiks, kad katrā mājoklī no laukiem ienāk dažādas veltes, no kurām daļa noder saldēšanai un konservēšanai, taču ko darīt, ja pagrabs vai saldētava ir pilna? Sašķiro saldētavā esošos pārtikas produktus un izmet ārā visu, ko nespēj identificēt, kā arī tos, kas saldētavā guļ jau kopš pagājušā gada rudens. Atkausē saldētavu un attīri tās iekšpusi ar maigu ziepjūdeni. Iedarbini ledusskapi vai saldētavu un saliec tajā lauku veltes un citus produktus. Starp citu, ja mājai ir balkons vai pagalms, rudenī saldētos produktus var izlikt uz terases, kamēr notiek tīrīšana. Rudens vēsumā produkti paliks svaigi un attiecīgā temperatūrā pat neatkusīs.

Pārkārto virtuves skapīšus

Lauku labumi ieņem ne tikai saldētavas un pagrabus, bet arī virtuves skapīšus, kuros ik gadu garšvielu un tēju kolekciju papildina no laukiem atvestie zaļumi un tējas, piemēram, kumelītes, kaltētās dilles, pētersīļi u.c. Pārskati katru skapīšos esošo iepakojumu, burku vai kārbu; pārbaudi, vai tur nav iemitinājušās pārtikas kodes. Kārtīgi iztīri skapi un iepakojumus un tikai tad skapjus piepildi ar jaunatvestajiem garšaugiem.

Foto: Unsplash

Iztīri grilu

Šis priekšmets, visticamāk, siltajā sezonā aktīvi darbojās. Pēc pēdējām atvasaras dienām, kad grils tiek iekurināts beidzamās reizes, pieķeries grila tīrīšanai. Noberz nomelnējušās restes, grila iekšpusi un citas detaļas, arī grila stangas un dakšas. Saliec grilu kastē, kas to pasargās no mitruma un putekļiem.

Nomazgā logus

Logu mazgāšana ir visai raksturīga pavasarim, taču arī rudenī šī ir profilaktiska nodarbe, jo ziemā logus mazgāt nav ieteicams, tādēļ noslinkojot nāksies vien vairākus mēnešus dzīvot aiz putekļainiem stikliem.

Sakārto somas

Vasara ir ceļošanas un bezrūpības laiks, tāpēc gan sieviešu, gan ceļojumu, gan arī bērnu somās dažkārt sakrājas īsts čeku, konfekšu papīrīšu un citu sīkumu kalns. Izskati somas saturu un izmet ārā lieko – tas būs īpaši noderīgi, ja kādas konkrētas somas liec skapja augšējos plauktos “pārziemošanai”.

Foto: Unsplash

Izmazgā ziemas mēteļus un slēpošanas kostīmus

Negaidi pēdējo brīdi, kad ziemas stingums teju vai klauvē pie durvīm. Iztīri biezos mēteļus, slēpošanas kostīmus un kombinezonus. Tāpat pārbaudi, kuras ziemas drēbes vēl der bērniem un kuras ir jāatdod ziedojumos, kā arī pārskati, vai nav jāsašuj kāda cepure vai zeķe un jāiegādājas jauni ziemas cimdi. Lai skapī tam visam atrastos vieta, saliec pašas plānākās vasaras drēbes kastēs un noliec tās skapju augšdaļā.

Pārbaudi centrālās apkures iekārtas

Ja vasaras laikā centrālās apkures iekārtas ir atteikušās darboties, šobrīd to labošana nebūs tik pamanāma kā brīdī, kad laukā valda skarbs vējš un neizturams aukstums. Uz vienu dienu ieslēdz visas sildīšanas iekārtas un pārbaudi, vai viss darbojas kā nākas.

Salabo saplīsušās mēbeles

Pirms dienas gaisma pa logiem sāk iespīdēt krietni īsāku laiku un retāk, salabo mēbeles vai ierīces, kas siltajā sezonā ir sabojājušās vai saplīsušas. Ziemas laikā uz labošanu domas nevedīsies – aukstums tomēr dara savu un vakarus tā vien gribēsies pavadīt, sildoties segās.

Tiec galā ar nekārtību atvilktnēs

Katram ir kāda “īpašā” atvilktne, kurā glabājas teju viss iespējamais – sākot ar veciem pārtikas preču veikalu čekiem, beidzot ar svarīgiem dokumentiem un kancelejas precēm. Izcel atvilktni no kumodes vai galda, izber tās saturu un visu rūpīgi sašķiro, bet lieko izmet.

Foto: Unsplash

Veic paklāju dziļo tīrīšanu

Pēc vasaras paklājos visticamāk čum un mudž no putekļiem, dzīvnieku spalvām, matiem un vēl pa kādai beigtai mušai. To ir iespējams iztīrīt ar putekļusūcēju, tomēr tas ne vienmēr līdzēs pret dažādiem traipiem. Kārtīgi izsūc paklāju un iztīri to ar ķīmiskiem tīrīšanas līdzekļiem vai sodu. Ja maks atļauj, paklāju vari nodot ķīmiskajā tīrītavā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu