Latvija pāvestam dāvinās šaha galdiņa kopiju un vilnas zeķes (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Silvijas Skrivļas darinātās vilnas zeķes pāvestam
Silvijas Skrivļas darinātās vilnas zeķes pāvestam Foto: Facebook.com/Pāvests Latvijā 2018

Gaidot pāvesta vizīti Latvijā, tiek gatavotas dažādas dāvanas, starp kurām ir arī ļoti īpašs šaha dēlītis un vilnas zeķes, liecina informācija Pāvesta vizītes Latvijā oficiālajā "Facebook" lapā. 

Pāvestam dāvināmās zeķes būs īpašas - par godu vizītei, izsludināts konkurss "Uzadi pāvestam zeķes!", kurā uzvarējusi Silvija Skrivļa no Preiļiem. No kopumā 120 zeķu pāriem balsojumā izraudzītas tieši viņas darinātās.

Silvijas adītās zeķes rotā Jaunavas Marijas monogramma un 12 zvaigznes. Tā kā konkursa nosacījumā minēts, ka zeķes, kuras netiks dāvinātas pāvestam, tiks nogādātas kara skartajos Ukrainas reģionos, ar tādu domu arī Silvija tās adījusi, taču bijusi ļoti pārsteigta, kad uzzinājusi, ka tieši viņas roku darbs nonāks pie pāvesta. "Visur, kur viņš ir, viņš ir pie vājākajiem, pie cietējiem, pie atstumtajiem. Tas man liekas aizkustinoši," atzinusi Skrivļa.

Vēl viena no dāvanām būs kāda ļoti īpaša šaha galdiņa kopija.

Šis dēlītis simbolizē baznīcu, kas tika vajāta Padomju gados, un priesterus, kas, neskatoties uz to, ka prettiesiski tika apsūdzēti un sūtīti piespiedu darbs, nezaudēja savu ticību un uzticību.

Oriģinālu pirms vairāk nekā 60 gadiem izgatavoja priesteris Staņislavs Čužāns, būdams izsūtījumā Sibīrijā, un tas arī turpmāk paliks Latvijā kā svarīgs mantojums, bet pāvestam tiks dāvināta dēlīša kopija, kuru darinājis priesteris Vitālijs Filipenoks.

Šaha figūriņas nav paredzētas spēlēšanai - to ir pārāk maz un dēlīša kastītē vairāk figūriņām vietas nemaz nav.

Šaha dēlītī paslēpti liturģiskie priekšmeti, kuri priesterim bija nepieciešami, lai slepus noturētu svētās mises. Piemēram, vienā no laidņiem paslēpts mazs biķeris;

Latvijas Romas katoļu baznīcai (LRKB) saglabājies arī marles gabals, ar kuras palīdzību no rozīnēm gatavoja vīnu svētās mises vajadzībām. 

"Diez vai mēs varam uzdāvināt pāvestam materiāli kaut ko ārkārtīgi vērtīgu, bet mēs varam uzdāvināt to, kas ir mūsu baznīcai svarīgs, mūsu vēsturei, un kas ir liecība patiesai ticībai. Ticībai, kas ir gatava nest upurus,"

stāsta LRKB informācijas centra vadītāja Ingrīda Lisenkova. 

Priesteris Staņislavs Čužāns mūžībā aizgāja pirms astoņiem gadiem, būdams Bebrenes katoļu draudzes prāvests. Sibīrijā viņš pavadīja sešus gadus, kaut arī sākotnēji bija piespriesti pat 25, inkriminējot viņam dzimtenes nodevību.

Par Čužānu vēlāk uzņemta Jāņa Logina filma “Dzīves liecība”, tajā priesteris stāsta: "Vispār pēc padomju kodeksa man vaina bija. Jo es mežabrāļus nenodevu. Ar mežabrāļiem man nebija ne mazākā sakara, tikai viņus zināju. Bet čekai nenodevu. Un tur bija pants. 58.12.".

Pāvests arī kādā intervijā atzinis, ka viens no iemesliem, kādēļ viņš vēlas apciemot tieši Baltijas valstis, ir tas, ka 20.gadsimtā tās daudz ir cietušas.

Dāvanu pāvestam Franciskam pasniegs viņa tikšanās laikā ar Latvijas senioriem Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu