Lotus lūdz palīdzību, meklējot kompānijas pirmo auto

Lai izdodas!
Ingars Tenis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lotus Mark I
Lotus Mark I Foto: Colin Chapman Foundation

Britu autoražotājs Lotus ir apņēmības pilns uzmeklēt tās dibinātāja Kolina Čepmena pirmo uzbūvēto auto. Tā kā Lotus pašiem tas nekādi līdz šim nav izdevies, tā ar preses paziņojuma starpniecību vērsusies pie auto kolekcionāriem un entuziastiem visā pasaulē, lai iecerēto īstenotu.

Lotus zīmola auto, kas pazīstams kā Lotus Mark I, tika pārdots tālajā 1950.gadā, taču, tā kā kompānija ir apņēmības pilna godam atzīmēt pastāvēšanas 70.gadskārtu, nozīmīgāko Lotus automobili nolemts atgūt.

Dokumenti, kas saglabājušies līdz mūsdienām, liecina, ka Čepmens uzbūvējis Mark I savas draudzenes vecākiem piederējušā garāžā Londonā un 1948.gadā ar to piedalījies vairākās sacensībās. Jau drīzumā Čepmens sāka izstrādāt modeli Mark II, bet Mark I par 135 mārciņām pārdeva kādam vīram Anglijas ziemeļos.

Foto: Colin Chapman Foundation

Lotus Mark I bāze bija Austin Seven ar pastiprinātu rāmi, vieglākiem virsbūves paneļiem un citādāku piekares ģeometriju. Tā kā mašīna primāri bija paredzēta sacīkstēm, virkne detaļu bija konstruētas tā, lai tās varētu īsā laikā nomainīt, savukārt aizmugurējā daļa tika pastiepta garāka, lai tajā ietilptu divi rezerves riteņi. Šim apstāklim piedevām bija vēl viena priekšrocība - tā tika iegūts gandrīz ideāls izsvarojums starp asīm.

Jāpiebilst, ka Lotus arī iepriekš centušies uzmeklēt Mark I, taču līdzšinējie meklējumi nav bijuši sekmīgi. Tagad kompānijas vadība cer uz globālās auto entuziastu kopienas palīdzību, jo spēkrats varētu būt aizceļojis uz ārvalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu