ES Tiesa: EP bija tiesības bloka budžetu skatīt Briselē

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas Parlamenta plenārsēde Strasbūrā.
Eiropas Parlamenta plenārsēde Strasbūrā. Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlamentam (EP) bija tiesības skatīt ar 2017.gada budžetu saistītos jautājumus Briselē, nevis Strasbūrā, otrdien atzinusi Eiropas savienības (ES) Tiesa. Lai gan vairumu darba EP veic Briselē, saskaņā ar ES dibināšanas līgumiem tam vismaz 12 plenārsēdes gadā jānotur Strasbūrā.

Jau gadiem ilgi šī kārtība tiek kritizēta kā lieka līdzekļu izšķiešana.

2016.gada beigās EP izlēma debates par 2017.gada budžetu un tā apstiprināšanu veikt, uzturoties Briselē.

Francija un Luksemburga vērsās ES Tiesā, pieprasot atcelt vairākus ar budžetu saistītos normatīvos aktus, jo tie esot bijuši jāpieņem Strasbūrā.

Taču ES Tiesa šos argumentus noraidīja, atzīstot, ka EP tā rīkojies nolūkā taupīt laiku, lai budžetu apstiprinātu savlaicīgi.

"Parlamenta pienākums, īstenojot savas pilnvaras budžeta jomā, ir ievērot termiņus un laika ierobežojumus," norādījusi tiesa.

Turklāt sākotnējie līgumi nenosaka, ka EP visi ar budžetu saistītie jautājumi jāskata Strasbūrā.

Šī nav pirmā reize, kad tiesa izvērtē jautājumu par EP darbošanos Strasbūrā.

2013.gadā tiesa apturēja atsevišķu dalībvalstu centienus samazināt Strasbūrā notiekošo sēžu skaitu, lai tādējādi ietaupītu līdzekļus.

Šo kārtību iespējams mainīt vienīgi ar visu ES dalībvalstu vienbalsīgu lēmumu, taču Francija vienmēr pret to ir iebildusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu