13. Saeimā būs lielāka sieviešu pārstāvniecība; parlaments kļuvis jaunāks (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Saeimas kanceleja

Salīdzinot ar 12. Saeimu, starp jaunievēlētajiem Latvijas parlamenta deputātiem ir lielāks sieviešu īpatsvars. Samazinājies arī deputātu vidējais vecums, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati. 

Starp 100 ievēlētajiem parlamentāriešiem 69 ir vīrieši, bet 31 - sieviete. Salīdzinot ar vēlēšanām 2014. gadā, sieviešu īpatsvars ir pieaudzis, pārsniedzot 30% - 12. Saeimā tika ievēlēts 81 vīrietis un 19 sievietes. Arī noslēdzot savu darbu, 12. Saeimā deputāta mandāts ir 19 sievietēm. 

Saeimā ievēlēto deputātu vidējais vecums vēlēšanu dienā bija 47,3 gadi. Jaunākajam deputātam bija 26 gadi, bet vecākajam - 77 gadi. 

Vecumā no 21 līdz 30 gadiem 13. Saeimā ir pieci deputāti, vecumā no 31 līdz 40 gadiem - 21 deputāts, vecumā no 41 līdz 50 gadiem - 39 deputāti, vecumā no 51 līdz 60 gadiem - 23 deputāti, vecumā no 61 līdz 70 gadiem - 11 deputāti, bet vecumā no 71 līdz 80 gadiem - viens deputāts. 

Savukārt 12. Saeimā pēc ievēlēšanas deputātu vidējais vecums bija 49,1 gads, vecākajam deputātam bija 75 gadi, bet jaunākajam - 25 gadi.

Teju visiem 13. Saeimas deputātiem ir augstākā izglītība. Ar vidējo izglītību jaunajā Saeimā ievēlēti tikai četri parlamentārieši - Kurzemes vēlēšanu apgabalā Ēriks Pucens no politiskās partijas "KPV LV", Rīgas vēlēšanu apgabalā ievēlētais "Saskaņas" deputāts Nikolajs Kabanovs, Vidzemes vēlēšanu apgabalā ievēlētā "Attīstībai/Par!" deputāte Dace Rukšāne-Ščipčinska un Zemgales vēlēšanu apgabalā ievēlētais Latvijas parlamenta loceklis no Jaunās konservatīvās partijas Sandis Riekstiņš. 

Absolūts vairums (72%) jaunievēlēto Saeimas deputātu kā tautību norādījuši "latvietis/latviete". Tikmēr 6% ievēlēto deputātu kā savu tautību norādījuši "krievs/krieviete", bet 1% - "karēlis/karēliete". Pārējie deputāti savu tautību norādīt nav vēlējušies. Diviem deputātiem ir arī dubultpilsonība - vienam ASV, bet otram Kanādas. 

Teju puse (46%) jaunievēlētās Saeimas deputātu kā savu dzīvesvietu norādījuši Rīgu, nedaudz vairāk nekā puse (52%) jaunās Saeimas deputātu ir precējušies, bet 41% savu ģimenes stāvokli nav uzrādījuši. 

Portāls TVNET jau vēstīja, ka 13. Saeimas vēlēšanās uzvarēja partija "Saskaņa", kura Saeimā iegūs 23 vietas. Savukārt 16 deputātu vietas 13.Saeimā varētu iegūt partija "KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija (JKP). Saskaņā ar galīgajiem CVK datiem, partiju apvienība "Attīstībai/Par" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK nākamajā Saeimā katra iegūs 13 deputātu mandātus. 

CVK informācija liecina, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) 13.Saeimā iegūs 11 deputātu vietas, bet "Jaunā Vienotība" - astoņas vietas.

Pašlaik valdības veidošanas sarunās nav iecerēts iesaistīt "Saskaņu", līdz ar to diskusijas varētu norisināties starp Jauno konservatīvo partiju, "KPV LV", nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), "Attīstībai/Par", Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kā arī "Jauno Vienotību".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu