Slapjās telpas jeb vesela istaba dušai vien

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gustavsberg

Slapjās telpas mūsdienās kļūst par visai pieprasītu un pat iekārojamu komponentu mājoklī – tās ir milzīgas dušas, kuras no pārējās vannasistabas atdala vesela stikla siena. Kaut arī šādas dušas ir šķietams luksusa elements kādā savrupmājā, tās ir iespējams izbūvēt ikvienam, kura mājoklī ir liela vannasistaba. Taču vai šāda dušas telpa ir vērtīga un parocīga investīcija?

Slapjo telpu ir iespējams izbūvēt jebkurā mājoklī, un tā neprasa īpašus papildu elementus, piemēram, nav nepieciešamība pēc dušas vannas vai paaugstinājuma, kas nodalītu dušu no pārējās vannasistabas. Slapjā telpa ir pilnībā noflīzēta vannasistabas daļa, kuru no pārējās telpas atdala stikla vai flīzēta siena. Telpa atšķirībā no citām istabām īpaši neizcelsies ar mēbelēm vai interjeru – tā kā šī vieta kalpos kā duša, te drīkst atrasties ūdensizturīgas mēbeles un priekšmeti, piemēram, flīzēti soli, paaugstinājumi, plaukti, bet aksesuāri šeit būs notekcaurule, dušas klausule un šampūnu pudeles. Pavisam lielās slapjajās telpās var iebūvēt veselu vannu, kas būs īpaši noderīga ģimenēm ar maziem bērniem – bērnu izlaistītais vannas ūdens satecēs dušas notekcaurulē un par grīdas nosusināšanu nevajadzēs pat aizdomāties.

Populārākais slapjo telpu virsmu klājums ir flīzes, taču tās var aizstāt ar cementa, akmens vai pat marmora vai koriāna jeb izlieta mākslīgā akmens virsmām. Šādām telpām ir īpaši jāpiedomā pie grīdas virsmām, jo tās mēdz būt slidenas, tāpēc slapjajām telpām iesaka izmantot raupjas flīzes ar izteiktu tekstūru. Savukārt papildu komfortam zem flīzēm vai akmens grīdas ir iespējams iestrādāt grīdas sildīšanas iekārtas.

Lai ūdens neplūstu tālāk par norobežoto telpu, dušas zonu var minimāli pacelt vai to norobežot ar zemu slieksni, tādējādi radot milzu dušas pamatni. Ņem vērā – tā kā šī telpa ir būtībā viena liela duša, īpašu uzmanību ir jāpievērš noteku izvietojumam un arī daudzumam. Lai negadītos plūdi vannasistabā, ir vērts izvēlēties garenas notekas, kuras ir iespējams papildināt ar dekoratīvu resti vai pārsegu.

Slapjo telpu priekšrocības:

* Slapjās telpas ir ārkārtīgi modernas un iederēsies mājoklī, kura interjers ieturēts modernisma un laikmetīgajā stilā.

* Slapjās telpas var uzskatīt par otru vannasistabu, kas savukārt palielina īpašuma vērtību.

* Milzu dušas jeb slapjās telpas var iebūvēt mazās vannasistabās, lai aizstātu vannu.

* Slapjās telpas ir vieglāk tīrīt nekā dušas vai vannas – tām nav atsevišķu dušas paliktņu, aizkaru vai kādu citu sīku detaļu.

* Slapjajās telpās ir apzināti jāierīko kvalitatīvāka un izturīgāka grīda un sienas, kas savukārt nozīmē labāku mitruma izolāciju vannasistabā.

* Vieglāka “iekāpšana” dušā – šādas telpas ir piemērotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem un sirmgalvjiem ar locītavu sāpēm.

Slapjo telpu trūkumi:

* Mazās telpās slapjās telpas būs vien jānodala ar speciālām durvīm – ūdens no dušas regulāri izlīs un saslapinās dvieļus, dušas paklāju un mēbeles.

* Slapjo telpu iebūvēšanu ir ieteicams uzticēt profesionāliem meistariem un santehniķiem – tās pieprasa specifisku mitruma izolāciju, tāpēc ierastā dušas flīzēšana nederēs. Tāpat būs nepieciešama zinoša un profesionāla santehniķa palīdzība, kas spēs ierīkot kvalitatīvu noteksistēmu dušā.

* Šāda veida telpas var izmaksāt visai dārgi gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Profesionālu meistaru nodarbināšana, kvalitatīvi materiāli, flīzes, modernas dušas sienas un durvis, it īpaši specifiska pasūtījuma, izmaksās dārgi. Tāpat periodiski nāksies atjaunināt flīžu javu vai pat flīžu sienu virskārtu, ja sienas ir noklātas ar porainām flīzēm, akmens virsmu vai cementu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu