"Attīstībai/Par!" paziņo par savām prioritātēm valdības veidošanas sarunās (11)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas Parlamenta deputāts, politiskās apvienības "Attīstībai/Par!" biedrs Artis Pabriks piedalās preses konferencē, kurā informē par aiziešanu no "Vienotības" un pievienošanos apvienībai "Attīstībai/Par!".
Eiropas Parlamenta deputāts, politiskās apvienības "Attīstībai/Par!" biedrs Artis Pabriks piedalās preses konferencē, kurā informē par aiziešanu no "Vienotības" un pievienošanos apvienībai "Attīstībai/Par!". Foto: Evija Trifanova/LETA

Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" valdības veidošanas sarunās iestāsies par tiesu varas, tajā skaitā attiecībā arī uz koalīcijas politiķiem tiesībsargājošo iestāžu pieņemto lēmumu, kā arī mediju brīvības respektēšanu, šodien pēc politiskā spēka paplašinātās sanāksmes žurnālistiem pavēstīja apvienības līderi.

"Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidāts Artis Pabriks norādīja, ka pēc pirmajām sarunām ar Jauno konservatīvo partiju (JKP) un partiju "KPV LV" viņa pārstāvētajai "Attīstībai/Par!" trūkst informācijas, kā tālāk varētu virzīties, lai veidotu rīcībspējīgu valdību. Pēc notikušajām sarunām ir radusies virkne jautājumu un bažas, norādīja Pabriks.

Tāpēc politiskais spēks nolēmis turpināt sarunas ar pārējām trīs partijām, kurām pastāv kāda iespēja veidot valdību - "Jauno Vienotību", nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka "Attīstībai/Par!" ir sākusi valdības veidošanas sarunas, Pavļuts atbildēja, ka politiskais spēks ir uzņēmies lielāku lomu sarunās.

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce norādīja, ka sarunas ar "Jauno Vienotību", VL-TB/LNNK un ZZS tiek rīkotas, lai uzzinātu šo partiju viedokli par notiekošajām sarunām un to, cik lielā mērā tām ir svarīgas minētās lietas, par ko bažas ir paudusi "Attīstībai/Par!". Runa ir par mediju neatkarību un riskiem par iejaukšanās mediju un citu institūciju darbā un tiesībsargājošo iestāžu lēmumu respektēšanu, ja tiek lūgts ļaut kriminālvajāšanu sākt pret kādu no koalīcijas deputātiem.

Pūce norādīja, ka "absolūtais minimums", kas būtu jānostiprina iespējamajā vienošanās dokumentā par valdības izveidošanu, ir tas, ka ievēlētie politiķi nevar iejaukties tiesu varas lēmumos. To viņš sacīja kontekstā ar nepieciešamību Saeimai respektēt tiesībsargājošo institūciju lūgumus ļaut sākt kriminālvajāšanu, piemēram, pret koalīcijas deputātiem, ja tas tiks lūgts. Tāpat ievēlētajiem politiķiem esot jārespektē mediju tiesības darīt Satversmē nostiprināto darbu.

Tāpēc politiskais spēks vēlas veikt konsultācijas ar "Jauno Vienotību", VL-TB/LNNK un ZZS pirms iesaistīties otrajā sarunu aplī ar vadošajiem sarunu organizatoriem - JKP un "KPV LV".

Atkarībā no tā, kuros laikos izdosies sarunāt tikšanās ar minētajām trim partijām, "Attīstībai/Par!" varot arī nesanākt laiks piektdien tikties ar JKP. Tādā gadījumā politiskais spēks lūgs JKP pārcelt tikšanos uz pirmdienu, norādīja Pavļuts.

Vaicāts, vai pieļauj iespēju Ministru prezidenta amatu, Pabriks atbildēja, ka respektē vēlētāju izvēli, ka "Attīstībai/Par!", lai gan tikai ar dažām balsīm, bet atrodas ar aiz JKP un "KPV LV". Reizē viņš vēlas lielāku skaidrību par abu šo partiju nostājām, taču jautājums par iespēju politiķim uzņemties kādu lielāku lomu nav šodienas dienaskārtībā, norādīja politiķis.

Pavļuts pauda, ka "Attīstībai/Par!" iebilst pret to, kas tika novērots gan priekšvēlēšanu laikā, gan pēc tā - necieņa pret žurnālistiem, mēģinājumi ierobežot mediju viedokļa paušanas neatkarību. Ne JKP, ne "KPV LV" atbildes "Attīstībai/Par!" šajos jautājumos nepārliecināja un nenomierināja, norādīja partiju apvienības abi līdzpriekšsēdētāji.

"Esam par demokrātisku, tiesisku Latviju, un ir grūti runāt par rīcības programmu ar cilvēkiem, par kuru pamatvērtībām mums ir jautājumi un nav atbilžu. (..) Es ticu, ka par daudziem jautājumiem vienosimies ļoti vienkārši, bet, ja ir šaubas par patiesu uzticību demokrātiskām institūcijām, tas rada mums ļoti lielu problēmu," sacīja Pūce. Viņš norādīja, ka, pastāvot šādām šaubām, ir diezgan grūti pēc tam paļauties uz partneri.

Politiskā spēka pārstāvji arī norādīja, ka pašlaik nav skaidrs iespējamās koalīcijas sastāvs. "Attīsītībai/Par!" vēlētos, lai nākamnedēļ, ejot uz sarunām pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, būtu izdarīts maksimālais, lai iezīmētos koalīcijas aprises, norādīja Pavļuts.

Kā ziņots, pēc pirmās eiforijas par vēlēšanu rezultātiem ir redzami samērā lieli sarežģījumi JKP un "KPV LV" sāktajās sarunās par nākamās valdības veidošanu, šādu viedokli LTV "Rīta panorāmā" pauda Pabriks.

Pabrika vērtējumā, politisko spēku pirmais sarunu raunds ir viesis vairāk jautājumu nekā atbilžu. Politiķis atgādināja, ka AP ir tikusies gan ar JKP, gan ar "KPV LV" un secinājusi, ka ir punkti, kuros spēku viedokļi sakrita, bet ir arī virkne jautājumu, par kuriem viedokļi ir diametrāli pretēji, piemēram, par tiesiskuma jautājumiem, par mediju brīvību vai par iekļaujošas sabiedrības veidošanu.

Pabriks skaidroja, ka AP sarunās atgādinājusi, ka diviem "KPV LV" potenciālajiem deputātiem [Artusam Kaimiņam un Atim Zakatistovam] ir sagaidāmas kriminālas apsūdzības par iespējamu nelikumīgu partijas finansēšanu. AP vēlējusies uzzināt, kāda būs kolēģu rīcība šajā jautājumā, un no "KPV LV" puses saņēmusi paziņojumu, ka tā balsos pret šo cilvēku izdošanu kriminālvajāšanai, kas AP nav pieņemams. Arī no JKP puses AP neesot ieguvusi skaidru pozīciju, vai šāda "KPV LV" pozīcija viņiem ir pieņemama.

Tāpat AP neesot skaidrs, kāda no "KPV LV" puses ir iecerēta sadarbība ar masu medijiem, jo partijai noteikti neesot pieņemami attiecības ar medijiem veidot pēc "tādas Trampa tipa taktikas".

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu