Ašeradens kritisks par JKP valdības veidošanas piedāvājumu (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens
Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdības veidošanas piedāvājumā ir būtiski trūkumi, bet divu ministru amatu piedāvājums "Jaunajai vienotībai" (JV) būtībā ir vērtējams kā spēku samēram adekvāts, šādu viedokli Latvijas Radio pauda partijas "Vienotība" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Lielāko kritiku Ašeradens veltīja JKP iecerei ārlietu ministra amatā nozīmēt nepolitisku karjeras diplomātu. JV domājot, ka "esošajā sarežģītajā starptautiskajā situācijā" nebūtu prātīgi ārlietu ministra amatā virzīt karjeras, nevis politisku diplomātu, jo tas "nebūtu īpaši labs politisks signāls".

Ašeradens neslēpa, ka viņa pārstāvētā partija vēlas, lai ārlietu ministra pienākumus turpina pildīt viņu politiskā spēka pārstāvis Edgars Rinkēvičs. Taujāts, vai JV strādātu tādā valdībā, kur neiegūs atbildību par ārlietām, Ašeradens uzsvēra, ka tas vēl jāvērtē partijas valdē, bet kopumā politiskais spēks esot noskaņots pacīnīties, lai Latvijai būtu politisks ārlietu ministrs.

Runājot par JKP piedāvājumu starp partijām nodalīt premjera un finanšu ministru amatus, Ašeradens atzina, ka tā darīt var, tomēr pastāvētu zināmi riski un valdības darbā varētu veidoties sarežģītas situācijas.

Tāpat Ašeradens pakritizēja JKP taktiku vispirms ķerties pie atbildības jomu sadales. Viņaprāt, pareizāk būtu bijis potenciālajiem koalīcijas partneriem detalizētāk izstrādāt darbu plānu un tikai pēc tam runāt par personālijām. Kopumā politiķis ir pārliecināts, ka bez komplicēta koalīcijas līguma jaunajā valdībā neiztikt.

Ašeradens joprojām uzskatot, ka par valdības izveidi vajadzētu mēģināt vienoties sešām partijām, bet, ja tas neizdodas, tad var mēģināt valdību izveidot arī no piecām. Viņaprāt, JKP līderis Jānis Bordāns, paziņojot par nesadarbošanos ar Zaļo un zemnieku savienību, ir būtiski sašaurinājis savas iespējas izveidot valdību, lai arī tādas pavisam zudušas vēl neesot.

Pēc Ašeradena vārdiem, sliktākais būtu, ja valdības veidošanas procesā kāds no jaunajiem politiskajiem spēkiem neglābjami apvainotos un aizietu dziļā opozīcijā.

Savukārt kā pozitīvu aspektu Ašeradens novērtēja to, ka valdības veidošanas procesā partijas lēnām ejot prom no radikālajiem solījumiem.

Kopumā Ašeradens saskata trīs partiju darbu pie saviem valdības veidošanas scenārijiem un uzskata, ka process joprojām vēl ir sākuma posmā un aizņems ilgāku laiku.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu