Monako bagātākās sievietes slepkavība: noziegumā negaidīti atzīstas znots

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2014.gada 6.maijā pie slimnīcas Nicā bruņots vīrietis sašāva uzņēmēju un tolaik Monako bagātāko sievieti - 77 gadus veco Helēnu Pastori, kā arī viņas šoferi. Šoferis no gūtajiem ievainojumiem nomira pēc četrām dienām, bet Pastore par savu dzīvību cīnījās vairāk nekā divas nedēļas. Dienu pirms sprieduma pasludināšanas slepkavības pasūtīšanā negaidīti atzinies viņas znots, bijušais Polijas goda konsuls Vojcehs Janovskis, kurš vairākus gadus noliedza apsūdzības, ziņo raidorganizācija BBC.

Pavisam lietā uz apsūdzēto sola nonāca desmit cilvēki, viens no tiem - Janovskis. Viņš ir "vainīgs Helēnas Pastores slepkavības pasūtīšanā", otrdien Ēksanprovansas tiesā paziņoja Janovska advokāts.

"Vārdi, ko gribējāt dzirdēt no viņa, nāk no manas mutes. Viņš mēģināja pateikt šos vārdus, viņš gribēja tos izteikt, taču nespēja," teica advokāts, kamēr Janovskis līdzās viņam raudāja.

Slepkavības laikā Janovskis bija Polijas goda konsuls Monako. Pastores ģimene tika uzskatīta par otro ietekmīgāko Monako - uzreiz pēc karaliskās ģimenes.

Janovskis tā esot rīkojies, lai pasargātu savu civilsievu Silviju Pastori no mātes, kura viņas dzīvi esot padarījusi neciešamu, sacīja advokāts. 

Tiesas lēmums Pastores lietā tiks pasludināts trešdien. Prokurors prasījis Janovskim piespriest mūža ieslodzījumu.

Pastores vectēvs Žans Baptists Pastors 30.gados sāka veidot savu biznesu, kas vēlāk kļuva par vērienīgu nekustamā īpašuma impēriju. Mūsdienās ģimenes kopējā bagātība lēsta starp 12 un 20 miljardiem eiro.

Pēc sašaušanas Pastore sadarbojās ar izmeklētājiem, aprakstot viņiem uzbrucēju, kā arī esot gribējusi sniegt vēl citus pierādījumus.

Policija secināja, ar slepkavības plānu nācis klajā Janovskis. Viņš par to esot pastāstījis fitnesa trenerim Paskālam Doriakam, kurš licis savam svainim atrast pasūtījuma slepkavas. Doriaks apgalvo, ka viņam dota instrukcija nodrošināties, ka Pastores šoferis tiek nogalināts, kā arī paņemta sievietes soma, lai tā izskatītos pēc laupīšanas.

Izmantojot novērošanas kameru ierakstus, mobilo tālruņu datus un DNS pierādījumus, policija identificēja divus aizdomās turamos no Marseļas. Viens no aizturētājiem noliedz, ka būtu šāvis, bet otrs - ka būtu bijis līdzzinātājs.

Kā norāda policija, slepkavām bija piesolīti 140 000 eiro.

Izmeklētāji uzskata, ka Janovska motivācija bijusi mantkārība. Viņa bizness esot bijis uz sabrukšanas robežas, un, kad dzīvesbiedrei 2012.gadā tika diagnosticēts vēzis, viņš sapratis, ka varētu iekulties finansiālās problēmās. Pastore savam dēlam un meitai mēnesī izmaksāja 500 000 eiro "stipendiju", taču Silvijas Pastores nāves gadījumā Janovskim šī nauda ietu secen.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka slepkavība saistīta ar organizētās noziedzības grupējumiem, bet vēlāk izmeklētāju aizdomas krita uz Janovski, kurš 2014.gadā pirmoreiz atzinās, bet pēc tam apgalvoja, ka neesot lāga pratis franču valodu un patiesībā neesot gribējis atzīties. Pēc tam viņš savu vainu stingri noliedza, prasot "pierādījumus". Vēl šogad viņš cietumā sniedza vietējam laikrakstam interviju, kurā stāstīja, ka tiekot darīts viss, lai viņam liktu izskatīties vainīgam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu