NBS saņēmuši teju 50 austriešu pašgājējhaubices (1)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Virsseržants Gatis Indrēvics, Latvijas armija

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) saņēmuši visas 47 no Austrijas iegādātās pašgājējhaubices, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Pirmās no Austrijas iegādātās pašgājējhaubiču sistēmas NBS saņēma pagājušā gada 1.oktobrī.

Piektdien, 19.oktobrī, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un NBS komandieris Leonīds Kalniņš apmeklēs Ādažu bāzi, lai apskatītu no Austrijas iegādātās pašgājējhaubiču sistēmas.

Tāpat Nacionālie bruņotie spēki saņēmuši pirmos 18 ASV uzņēmuma "Polaris Government & Defense" ražotos taktiskos militāros transportlīdzekļus.

Plānots, ka līdz 2018.gada beigām atbilstoši ASV valdības Ārvalstu militārā finansējuma programmai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem tiks piegādāti vēl 44 militārie taktiskie transportlīdzekļi "Polaris". Papildus 2020.gadā plānota būtiska pilnībā ASV valdības finansēta transportlīdzekļu "Polaris" piegāde Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Kopumā Latvija saņems līdz 130 četru modeļu militāros taktiskos transportlīdzekļus "Polaris" - "Sportsman Big Boss", "MRZR- 2", "MRZR-4" un "MV850" par aptuveni 6,8 miljoniem eiro, no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem finansējot aptuveni 15% izmaksu. Ar ASV noslēgtie starpvaldību līgumi paredz arī transportlīdzekļu detaļu piegādi, inženiertehnisko atbalstu un apmācības.

"Polaris Government & Defense" ir viens no nozīmīgākajiem vieglo bezceļu taktisko transportlīdzekļu ražotājiem. Uzņēmuma ražotos transportlīdzekļus izmanto piemēram, ASV un Somijas bruņotie spēki, un tie ir tikuši plaši pielietoti arī NATO operācijā Afganistānā. Pērn līgumu par šo transportlīdzekļu piegādi parakstījuši arī Portugāles un Vācijas bruņotie spēki.

Dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros ASV ir sniegusi atbalstu Latvijai jau vairāk nekā 20 gadus, piegādājot Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus.

Jau ziņots, ka 2017.gada aprīlī tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas Aizsardzības ministriju un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi.

Vienas vienības izmaksas atkarībā no tās modifikācijas ir no 60 000 līdz 140 000 eiro. Haubices, ko iegādājusies Latvija, no 2003. gada līdz 2007. gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas.

NBS komandieris nesen aģentūrai LETA atklāja, ka Latgalē, Lūznavas militārajā bāzē, izvietos astoņas no Austrijas piegādātās pašgājējhaubices.

Lūznava patlaban būs ir vienīgā vieta, kur ārpus Ādažu bāzes izvietotas no Austrijas iegādātās haubices.

Latvija arī turpina saņemt no Lielbritānijas iegādātas kāpurķēžu kaujas mašīnas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu