Zīle no valdības veidotājiem vēlas sagaidīt vairāk brieduma (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

​Valdības veidošanā iniciatīvu pārņēmušajai Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), "KPV LV" un "Attīstībai/Par!" nepieciešams demonstrēt vairāk brieduma un neveiksmes gadījumā saviem vēlētājiem nesūtīt signālus par palikšanu opozīcijā, šorīt intervijā LNT rīta raidījumam "900 sekundes" sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) premjera amata kandidāts Roberts Zīle.

Zīle, komentējot valdības veidošanas procesu, atzina, ka viņam nav saprotami JKP un "KPV LV" sūtītie signāli, ka kāda no tām varētu palikt opozīcijā, jo nevar iet pret vēlētāju gribu, kuri šajās Saeimas vēlēšanās skaidri norādījuši, ka aktīvajā Latvijas politikā vēlas redzēt jaunas sejas.

"Ir pagājušas tikai divas nedēļas, un tas ir pārāk īss laiks, lai padotos un teiktu, ka kaut kas nesanāk. Ir jāatrod kopsaucēji, un nav jāvelk tik daudz "sarkano līniju", kas valdības veidošanas sarunas var ievest strupceļā," atzina Zīle.

Jau ziņots, ka vakar pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka gaisā joprojām nedaudz jūtama priekšvēlēšanu gaisotne un "sarkanās līnijas" tiek vilktas par daudz, kas mazina iespējas nonākt līdz stabilai valdībai.

VL-TB/LNNK ceturtdienas vakarā ar Vējoni pārrunāja valdības veidošanas gaitu. Šajā sarunā VL-TB/LNNK esot raksturojusi "plusus un mīnus katram scenārijiem", kā arī premjera amatu kandidātu stiprās un vājās puses. Dzintars gan nenosauca, kuru no kandidātiem VL-TB/LNNK uzskata par piemērotāku. "Mēs nevēlamies novilkt vēl kādas "sarkanās līnijas"," skaidroja politiķis.

Zīle pastāstīja, ka saruna ar prezidentu bija lietišķa un lietderīga. VL-TB/LNNK pauda savu redzējuma par valdības veidošanas sarunām, kas norisinās jau gandrīz divas nedēļas. Taujāts par šo sarunu rezultātu, Zīle atbildēja, ka līdz valdības aprisēm partijas vēl nav nonākušas.

Viņš skaidroja, ka jaunā Saeima ir sadrumstalota, līdz ar to nevarētu sagaidīt valdības izveidi īsā laikā. VL-TB/LNNK politiķi norādīja, ka plašāka koalīcija būtu stabilitātes priekšnosacījums.

Kā ziņots, Vējonis ceturtdien sācis konsultācijas ar Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām par iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem.

Pašlaik iniciatīvu valdības veidošanas sarunās uzņēmusies Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV" un "Attīstībai/Par!".

JKP premjera kandidāts ir Jānis Bordāns, "KPV LV" - Aldis Gobzems un "Attīstībai/Par!" - Artis Pabriks.

JKP uzstāj, ka būtu jāveido piecu partiju koalīcija, neiekļaujot tajā Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Saskaņu". Savukārt pārējie potenciālie valdības partneri uzskata, ka valdības darbā jāpiedalās arī ZZS.

JKP pagājušajā nedēļā arī izteica piedāvājumu partijām par valdības modeli un atbildības jomu sadalījumu, tomēr neviens politiskais spēks tam nav piekritis.

Pašlaik valdības veidošanā iesaistītie politiskie spēki uzsver, ka nepieciešams runāt "par saturu" jeb nākamās valdības veicamajiem darbiem, nevis amatiem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu