Kā noritēja prezidenta un JKP tikšanās?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Valsts prezidents Raimonds Vējonis piekrīt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) viedoklim, ka jaunā valdība būtu jāizveido pēc iespējas ātrāk, pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem pauda JKP līderis Jānis Bordāns.

JKP izklāstīja prezidentam savas prioritātes jaunajai valdībai - bezkompromisa cīņa tiesiskuma stiprināšanas jomā un efektīva valsts pārvalde. Šie uzstādījumi esot sakrituši ar prezidenta viedokli. JKP iesniedza prezidentam arī savas pamatnostādnes par topošās valdība darbiem.

Bordāns uzsvēra, ka JKP darīs maksimāli visu, lai panāktu efektīvu valdības izveidošanu. Tāpat prezidentam esot uzdoti vairāki jautājumi - par iespēju, ka tiks izveidota "konservatīvo pārmaiņu valdība", par atsevišķu ministru saskaņošanu.

Politiķis norādīja, prezidentam vaicāts par vēlmi saskaņot potenciālos aizsardzības, ārlietu un iekšlietu ministrus, un to, vai iekšlietu ministra kandidāta saskaņošana kaut kādā veidā saistīta ar JKP politiķiem Juri Jurašu un Jutu Strīķi. Prezidents esot atbildējis, ka tas nav saistīts.

Jautājums par koalīciju - vai tai jābūt sešu partiju sastāvā vai piecu partiju sastāvā - ar prezidentu neesot apspriests. Bordāns arī apgalvoja, ka divpusējās sarunās partijas nav noraidījušās JKP piedāvāto valdības modeli, pasakot skaidru "nē".

Runājot par iespēju iespējami ātri izveidot valdību, Bordāns norādīja, ka visām topošās valdības partijām būtu jāsēžas pie viena galda un jāapspriež iespējama valdības deklarācija.

Kā ziņots, Valsts prezidents turpina tikties ar 13.Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Pašlaik iniciatīvu valdības veidošanas sarunās uzņēmusies JKP, "KPV LV" un "Attīstībai/Par!".

JKP premjera kandidāts ir Jānis Bordāns, "KPV LV" - Aldis Gobzems un "Attīstībai/Par!" - Artis Pabriks.

JKP uzstāj, ka būtu jāveido piecu partiju koalīcija, neiekļaujot tajā Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Saskaņu". Savukārt pārējie potenciālie valdības partneri uzskata, ka valdības darbā jāpiedalās arī ZZS.

JKP pagājušajā nedēļā arī izteica piedāvājumu partijām par valdības modeli un atbildības jomu sadalījumu, tomēr neviens politiskais spēks tam nav piekritis.

Pašlaik valdības veidošanā iesaistītie politiskie spēki uzsver, ka nepieciešams runāt "par saturu" jeb nākamās valdības veicamajiem darbiem, nevis amatiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu