Jāņa Urbanoviča vadītajā biedrībā “Baltijas forums” VID veic auditu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jānis Urbanovičs no Saskaņas ir biedrības Baltijas forums prezidents. Biedrībā nodarbināti partijas Saeimas frakcijas darbinieki un Saskaņas Saeimas deputātu palīgi. Vairākkārt esam stāstījuši par smalkajiem apvidus auto, kas reģistrēti uz biedrības vārda, bet ar kuriem brauc deputāts Urbanovičs, vēsta raidījuma “Nekā personīga”

Februārī Urbanoviča dzimtajā Rēzeknē pilsētas dome ārkārtas sēdē pēkšņi nolēma pirkt divus zemes gabalus no firmas, kas pieder Jāņa Urbanoviča meitām. Urbanovičs nekā personīga apgalvoja, ka viņam ar firmu nav saistības. Politiķis esot tikai piedāvājies jaunajai paaudzei izlīdzēt ar kontaktiem Krievijā, lai uzsāktu biznesu. Bet bizness nesanācis. Savukārt Rēzeknes dome apgalvoja, ka pilsētai šī zeme esot ļoti vajadzīga turpmākai uznēmējdarbības veicināšanai.

Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs rakstīja vēstuli Finanšu ministrijai, lai tā darījuma veikšanai ļauj pašvaldībai Valsts kasē aizņemties naudu. Jo pilsētai šāda liela pirkuma veikšanai naudas nebija. Kā liecina ieraksts zemesgrāmatā, kamēr mērs vēl vairākas nedēļas sarakstījās ar Valsts kasi, jau 6 dienas pēc balsojuma domē pilsēta ar Urbanoviča radinieku firmu noslēdza pirkuma līgumu par zemes iegādi.

Kā TV3 apliecina Finanšu ministrija - no domes pieprasītas īpašas garantijas, kas bija jāparaksta pašam mēram Aleksandram Bartaševičam. Ka viņš uzņemas pilnu atbildību par darījumu un tajā nenotiks naudas izšķērdēšana.

Pavasarī raidījums pamanījis, ka Urbanovičs uz darbu Saeimā dodas no pavisam nesen uzbūvētas privātmājas pierīgā. Formāli tā reģistrēta uz firmas REVITEKO vārdu, kam arī īpašnieces ir Saeimas deputāta Jāņa Urbanoviča abas meitas Ieva un Gunta. Nekā personīga deputāts apgalvoja, ka viņam ar māju neesot nekāda sakara - viņš tur saviem bērniem palīdzot ar koku darbiem.

Vai tobrīd par darījumiem ar māju deputāts un viņa tuvinieki saukti skaidroties uz Valsts ieņēmumu dienestu ne Saskaņas līderis, ne VID mums toreiz nevēlējās precizēt.

Nekā Personīga zināms, ka tomēr Jānis Urbanovičs nonācis zem Valsts ieņēmumu dienesta lupas. Šobrīd biedrībā “Baltija forums” VID veic auditu. Notiek dokumentu pārbaudes, biedrības cilvēki bijuši dienestā skaidrot foruma grāmatvedību.

Baltijas foruma prezidents Urbanovičs apgalvo, ka ar finansēm nodarbojas grāmatveži un tas neesot viņa darbs. Ar VID pēdējā saruna esot bijusi pirms gada. Kā liecina publiski pieejamā informācija par firmu un biedrību nodokļu parādiem, tieši laikā pirms 12 mēnešiem Baltijas forumam izveidojies nodokļu parāds. Pagājušā gada 26.novembrī parāds bija 2839 eiro, 7. decembrī 7953 eiro, šī gada janvārī jau 22194 eiro. Pēc VID publiskotajām atskaitēm spriežot janvāra beigās biedrība vienojies par nodokļu parāda atmaksas grafiku. 7.oktobrī Urbanoviča biedrība valstij bija parādā 10657,73 eiro.

Valsts ieņēmumu dienests no komentāriem atteicās - stāstīt par konkrētiem nodokļu maksātājiem un pret viņiem veiktām pārbaudēt dienests nedrīkstot. Biedrībai VID solījis, ka audits notiks līdz 22.oktobrim.

VID pārbaude Urbanoviča biedrībā notiek īsi pirms 2.novembrī Jūrmalā “Baltijas forums” rīkos konferenci “Krievi rietumos” (Russians in the West). Uz to ieradīsies vairāki ar Krievijas politisko eliti saistīti cilvēki.

Agrākais transporta ministrs, tagad Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgs un olimpiskās komitejas viceprezidents Igors Levitins.

Krievijas valsts uzturētās ziņu aģentūras ITAR TASS ģenerāldirektora vietnieks Mihails Gusmans.

Ģenerālis Vjačeslavs Trubņikovs konferencē pieteikts kā Krievijas zinātņu akadēmijas pārstāvis. Bet no 96.līdz 2000.gadam Trubņikovs vadījis vienu no Krievijas specdienestiem - bijis Krievijas ārējās izlūkošanas pārvaldes direktors. Šī iestāde atšķirībā no Krievijas Federālā drošības dienesta nodarbojas ar izlūkošanu un spiegošanu ārpus Krievijas teritorijas.

Uz Latviju atbrauks arī Krievijas Ārlietu ministrijas Maskavas valsts starptautisko attiecību institūta jeb MGIMO prorektors.

Šī iestāde tikai pirms mēneša publicēja 700 lapu apjomīgu pētījumu par pasaules attīstību. Tajā Krievijas pētnieki prognozē, ka Baltijas valstis pēc 5-10 gadiem zaudētā Krievijas tirgus dēļ piedzīvos smagu krīzi. Un 30 gadu laikā varētu tikt sadalītas: "Ir iespējama Baltijas valstu sadalīšana krievu teritorijās, ko pievienos Krievijai, poļu teritorijās, kas pievienosies Polijai, un teritorijās, kur dzīvos titulētās tautas - lietuvieši, latviešiem, latgaļiem un igauņiem”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu