Ziemeļosetijas iedzīvotāji pieprasa slēgt cinka rūpnīcu, kas indējot cilvēkus (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ugunsgrēks “Elektrocink” rūpnīcā Vladikaukāzā
Ugunsgrēks “Elektrocink” rūpnīcā Vladikaukāzā Foto: TASS/Scanpix

Svētdien Krievijas Ziemeļosetijas-Alānijas republikas galvaspilsētā Vladikaukāzā notika ugunsgrēks cinka rūpnīcā “Elektrocink”. Šonedēļ Vladikaukāzas iedzīvotāji rīko protesta akcijas, pieprasot rūpnīcu slēgt, uzskatot, ka rūpnīca jau ilgstoši esot vainojama Vladikaukāzas iedzīvotāju veselības problēmās, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

Ugunsgrēks rūpnīcā bija izplatījies 4500 kvadrātmetru platībā. Tā dzēšana ilga desmit stundas, un dzēšanas laikā gāja bojā ugunsdzēsējs Aleksandrs Jermakovs.

Uz ugunsdzēsēja bērēm bija atnākuši aptuveni 3000 cilvēku.

Kā vēstīja tīmekļa medijs “Kavkaz-Realii”, ugunsgrēka laikā Vladikaukāzas iedzīvotāji esot žēlojušies par sliktu pašsajūtu un metālisku garšu mutē.

Daļa iedzīvotāju šā ugunsgrēka dēļ izlēmuši pamest pilsētu, kā rezultātā Vladikaukāzā izveidojušies sastrēgumi.

Vladikaukāzas amatpersonas paziņojušas, ka paaugstināts kaitīgo vielu saturs pilsētas gaisā 22.oktobrī nav ticis konstatēts.

Tikmēr Vladikaukāzas iedzīvotāji šīs nedēļas sākumā rīkoja protesta akciju un ir sākuši vākt parakstus petīcijai, lai panāktu rūpnīcas slēgšanu.

Protestētāji uzskata, ka “Elektrocink” radītais piesārņojums esot vainojams dažādās pilsētas iedzīvotāju veselības problēmās, tostarp onkoloģiskās saslimšanās.

Protesta pasākumā piedalījās arī Vladikaukāzas mērs Maharbeks Hadarcevs.

Rūpnīca “Elektrocink” pieder Urālu kalnrūpniecības un metalurģijas kompānijai UGMK.

Hadarcevs pirmdien notikušajā mītiņā pieprasīja UGMK pārcelt “Elektrocink” rūpnīcu uz Urāliem.

“Nekāda peļņa neatsver to kaitējumu, ko rūpnīca rada Vladikaukāzas iedzīvotājiem. Ar kādu naudu var izmērīt sāpes tajās ģimenēs, kurās no onkoloģiskām slimībām mirst jauni cilvēki?” paziņoja pilsētas mērs.

Tikmēr UGMK pārstāvji visas apsūdzības kaitīga piesārņojuma radīšanā noliedz, tāpēc runām par “Elektrocink” rūpnīcas slēgšanu neesot nekāda pamata.

Tikmēr Vladikaukāzas iedzīvotāji jau sākuši vākt parakstus petīcijai par rūpnīcas slēgšanu.

Šo petīciju parakstījuši jau vairāk nekā 15 000 cilvēku.

Ziemeļosetijas-Alānijas republikas galva Vjačeslavs Bitarovs uzsvēra, ka rūpnīcai ir jābūt ekoloģiski drošai, pretējā gadījumā tai jāmaina darbības virziens vai arī tā jāslēdz.

“Elektrocink” ir lielākais Ziemeļosetijas uzņēmums. Paralēli cinkam tas ražo arī citu metālu izstrādājumus un sakausējumus.

Vladikaukāzas iedzīvotāji pret uzņēmumu “Elektrocink” regulāri protestē jau kopš 2009.gada, kad rūpnīcā notika sēra dioksīda noplūde.

2016.gadā “Elektrocink” pēc iedzīvotāju protestiem pieņēma lēmumu pārtraukt svina ražošanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu