Kritizē LPS priekšlikumus jaunveidojamās valdības deklarācijai; nepietiekami risinājumi veselības aprūpei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas Stradiņa universitātes  profesors, Veselības ministrijas galvenais speciālists fizikālajā un rehabilitācijas medicīnā Aivars Vētra piedalās starptautiskajā konferencē "Vai veselības apdrošināšana var glābt veselības aprūpi Latvijā?".
Rīgas Stradiņa universitātes profesors, Veselības ministrijas galvenais speciālists fizikālajā un rehabilitācijas medicīnā Aivars Vētra piedalās starptautiskajā konferencē "Vai veselības apdrošināšana var glābt veselības aprūpi Latvijā?". Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) izstrādātajos priekšlikumos jaunveidojamās valdības deklarācijai nesamērīgi maz vietas atvēlēts veselības aprūpei, norādīja Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības (LRPOA) prezidents Aivars Vētra.

Viņš sacīja, ka apvienība turpina sekot jaunās valdības veidošanas procesam un atzinīgi vērtē LPS centienus šo procesu veicināt, piedāvājot idejas topošās valdības deklarācijai. Vienlaikus LRPOA uzskata, ka šajos valdības deklarācijā iekļaujamo risināmo problēmu priekšlikumos LPS nesamērīgi mazu un neizvērstu vietu ir atvēlējusi veselības aprūpei.

Vētra uzsvēra, ka LRPOA nevar atbalstīt šādu "deklaratīvu un neizstrādātu" LPS priekšlikumu valdības deklarācijai un uzskata, ka jaunajai valdībai liela uzmanība būtu jāpievērš kvalitatīvu, mērķtiecīgu un izmaksu efektīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai.

Tāpat Vētra uzskata, ka jaunajai valdībai būtu skaidri jāpauž, kam jānotiek, lai uzlabotu veselības aprūpes pieejamību - nevajadzīgu un personāla trūkuma dēļ neizmantojamu operāciju bloku izbūvi katrā bijušajā rajona slimnīcā vai kopā ar dažādu pašvaldību un LPS atbalstu nodrošināt kvalitatīvu ģimenes ārstu un bāzes līmeņa rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēju pieejamību visās pašvaldībās, kur vēl ir cilvēki un uz kurām cilvēki ir gatvi atgriezties.

Vienlaikus LRPOA uzskata, ka jāpauž skaidrs valsts atbalsts pārējo veselības aprūpes pakalpojumu centralizācijai reģionālajās, specializētajās un universitāšu slimnīcās, kā arī kvalitatīvas e-veselības sistēmas attīstīšanai, lai varētu nodrošināt vienotas sociāli medicīniskas informācijas sistēmas ieviešanu. "Tā ļautu ne tikai atvieglot ārstniecisko pakalpojumu organizēšanu, bet arī novērtēt ārstniecības rezultātus sociālā aspektā - invaliditātes izplatība, asistences un sociālo pabalstu nepieciešamība un līdzīgi," norāda Vētra.

Viņš piebilda, ka LRPOA īpašu uzmanību aicina pievērst arī jauno dažādo ārstniecības profesionāļu sagatavošanai, jo īpaši domājot par Latvijas reģioniem Kurzemi un Latgali, kā arī, protams, veselības aprūpē strādājošo profesionāļu adekvātai atalgošanai normāla darba laika ietvaros.

Jau ziņots, ka LPS izstrādājusi priekšlikumus jaunveidojamās valdības deklarācijai, un domes sēdē šie priekšlikumi apstiprināti, aģentūrai LETA pavēstīja LPS pārstāve Jana Bunkus.

Viņa norādīja, ka šādi priekšlikumi netiek izstrādāti katrai valdībai, taču, ņemot vērā aktuālo situāciju, šī esot kā "ceļa maize" jaunveidojamajam Ministru kabinetam. Šie priekšlikumi pašvaldībām esot svarīgi un sasāpējuši, tāpēc LPS gribētu, lai tiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība.

Kā pirmais no LPS priekšlikumiem paredz stiprināt vietējo varu. "Viens no katras demokrātiskas iekārtas galvenajiem pamatiem ir vietējā vara, tāpēc, strādājot pie valdības deklarācijas, valdībai vajadzētu ievērot Eiropas vietējo pašvaldību hartu un subsidiaritātes principu," skaidroja Bunkus.

Otrs priekšlikums ir konsultēties ar pašvaldībām pirms valdības deklarācijas parakstīšanas, lai konstruktīvi apspriestu rīcības virzienus, kas ietekmēs pašvaldību darbību, bet trešais priekšlikums ir uzsvaru valdības deklarācijā likt uz sasniedzamo labumu, nevis uz labuma sasniegšanas līdzekļiem.

Pievēršoties konkrētiem darbiem, pašvaldības uzskata, ka topošajai valdībai jāstrādā pie obligātās iepirkuma komponentes atcelšanas, lai samazinātu elektrības un siltuma tarifus iedzīvotājiem un uzņēmējiem, tādējādi paaugstinot konkurētspēju.

Tāpat LPS ieskatā valdībai jāturpina darbs pie izglītības reformām, kuru mērķis ir panākt augstāku izglītības kvalitāti un tās organizācijas efektivitāti, tādējādi nodrošinot prasmīgākus uzņēmēju un darbaspēka resursus.

Vēl izstrādāts priekšlikums valdībai pievērsties administratīvā dalījuma pilnveidošanai un sadarbības veicināšanai ar mērķi veicināt ekonomisko un sociālo attīstību visā valsts teritorijā. Tāpat rosināts neaizmirst par veselības pakalpojumu pieejamības uzlabošanu visā valsts teritorijā un ceļa infrastruktūras uzlabošanu, jo tā esot priekšnosacījums visu pārējo reformu ieviešanai.

Kā ziņots, 13.Saeimas vēlēšanas notika 6.oktobrī, bet jaunais parlamenta sasaukums uz pirmo sēdi sanāks 6.novembrī, tomēr jaunās valdības aprises vēl ir neskaidras, jo ievēlētajiem politiskajiem spēkiem nav izdevies vienoties par koalīcijas modeli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu