Aukstums klāt! Kā māju padarīt siltāku?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Lai arī novembris vēl dažviet nav atnesis mīnus grādus, tomēr jau tagad apkures sezona rit pilnā sparā. Taču līdz ar aktīvo kurināšanu, radiatora vai kondicioniera darbināšanu arī komunālie rēķini aug griezdamies – lai mazinātu apkures izmaksas un vienlaikus uzturētu māju patīkami siltu, laiks padomāt par efektīvākiem izolācijas risinājumiem.

Aizpildi spraugas grīdā

Vecās koka dēļu grīdas izskatās lieliski, taču pat nelielas spraugas starp dēļiem var  iepludināt mājoklī aukstumu. Izmantojot silikona bāzes hermētiķi, nosedz spraugas un caurumus.

Foto: Unsplash

Parūpējies par durvju izolāciju

Neatkarīgi no tā, vai durvis ir jaunas vai vecas, to rāmju un sienu savienojumos var būt spraugas, kas rada nelielu caurvēju, bet pēcāk jau var padarīt dzīvokli vai māju drēgnu. Izmantojot silikona vai akrila hermētiķus, aizpildi lielās spraugas ap visu durvju rāmi – šo metodi izmanto gan ārdurvīm, gan iekšdurvīm.

Izolē logu rāmjus

Tāpat kā durvis, arī logus ir vērts izolēt ar hermētiķi, taču atšķirībā no durvīm logi vēsumu var iepludināt caur spraugām stikla plākšņu un logu rāmju savienojumu vietās un arī rāmju un sienas savienojumā. Spraugām un plaisām stikla un rāmja savienojumos izmanto mitrumizturīgu hermētiķi. Ja tik un tā caur logiem ieplūst mitrums vai aukstums, ir vērts padomāt arī par logu gumiju nomaiņu.

Foto: Unsplash

Apdarini logu rāmjus un durvis ar mitrumu absorbējošām lentēm

Tāpat cīņā par siltuma saglabāšanu mājoklī lielisks palīgs būs briestošas šuvju lentes logiem un durvīm. Vienas var ielīmēt pirms logu iemontēšanas logu ailē, citas - kad logi jau ir ielikti.

Aizsedz logus ar bieziem aizkariem

Lielisks palīgs pret aukstumu ir biezi aizkari pie logiem. Tie aizturēs vēso gaisu un mitrumu, turklāt arī izdaiļos mājokli un padarīs atmosfēru patīkamāku.

Foto: Unsplash

Neaizmirsti par grīdlīstēm

Arī caur grīdas un griestu līstu un sienas savienojumu starpām var rasties papildu caurvējš,  ir vērts spraugas izolēt ar silikona vai akrila hermētiķi.

Nošpaktelē un nogruntē atsegtās ķieģeļu sienas

Atsegtas ķieģeļu sienas ir visnotaļ šarmants akcents mājoklī, taču nereti šādas sienas ir iemesls, kādēļ mājoklis strauji atdziest un tajā ieviešas drēgnums. Periodiski, ik pēc pieciem vai desmit gadiem, ķieģeļu sienas ir vērts nošpaktelēt, aiztaisīt radušos caurumus vai plaisas un nokrāsot vai nolakot.

Foto: Unsplash

Uzklāj paklāju

Arī paklājs acumirklī radīs manāmu atšķirību temperatūras ziņā – darbosies kā papildu siltuma un skaņas izolators, kā arī telpām piešķirs mājīgumu. Vadoties pēc britu paklāju ražošanas uzņēmuma “Carpetlight” informācijas, paklāji samazina apkures izmaksas pat par 15%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu