Kā ASV starpvēlēšanas ietekmēs Trampa prezidentūru?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Otrdien ASV notika starpvēlēšanas, kurās izšķirsies viss ASV Pārstāvju palātas sastāvs - 435 cilvēki, kā arī 35 vietas ASV Senātā un gubernatori gandrīz 40 štatos. Prognozes liecina, ka pēc vēlēšanām demokrāti atgūs kontroli pār Pārstāvju palātu un līdz ar to - kontroli pār svarīgiem likumdošanas jautājumiem. Kādu iespaidu tas atstās uz atlikušajiem diviem Donalda Trampa prezidentūras gadiem?

Lai Trampa vārda uz vēlēšanu biļeteniem nebija, prezidenta termiņa vidū notiekošās starpvēlēšanas lielā mērā ir "referendums" par administrācijas līdz šim padarīto. Trampa kandidatūru prezidenta amatam izvirzīja republikāņu partija, kas pirmos divus viņa prezidentūras gadus arī kontrolēja ASV Kongresu. Tāpēc demokrātu uzvara cīņā par vairākumu Kongresa apakšpalātā signalizē par neapmierinātību ar līdzšinējo administrāciju.

Taču vēlēšanu rezultātiem nav tikai simboliska nozīme. Partija, kuras kontrolē atrodas Kongress, var prezidenta atlikušo termiņu vai nu atvieglot, vai arī padarīt ļoti sarežģītu, norāda raidorganizācija CNN.

Trampa gadījumā tas nozīmē, ka demokrāti varētu uzsākt izmeklēšanas un rīkot sēdes par negatīvajām ziņām, kas izskanējušas saistībā ar Trampa administrācijas problēmām Baltajā namā. Medijos izskanējušas arī republikāņu bažas, ka demokrāti varētu uzsākt impīčmenta procedūru pret Trampu. Tomēr pat ja demokrātu kontrolētā Pārstāvju palāta atbalstītu Trampa impīčmentu, partijai, visticamāk, nepietiktu balsu Senātā, lai šo preocedūru novestu līdz galam.

Ļoti iespējams, ka starpvēlēšanu iznākums atstās iespaidu uz to, kā uz Trampu raugās citu valstu līderi. Pārliecinoša republikāņu uzvara signalizētu par spēcīgām Trampa pozīcijām un iedzīvotāju atbalstu viņa lēmumiem, piemēram, par tirdzniecības kara uzsākšanu ar Ķīnu, ko viņš tādā gadījumā varētu pastiprināt. 

Taču, ja demokrāti atgūtu kontroli pār vienu vai abām Kongresa palātām, tas parādītu, ka Trampa pozīcija ir vājinājusies un ka viņam priekšā divi valdīšanas gadi ar "sasietām rokām". Citu valstu līderi varētu to izmantot un censties nostiprināt savas intereses uz Trampa rēķina, jo ASV prezidents būs aizņemts ar iekšējo politisko domstarpību risināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu