Federācija: puse diabētiķu par slimību nemaz nenojauš

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA/Scanpix

Katrs otrais pieaugušais pacients nezina, ka viņam ir diabēts, informē Latvijas Diabēta federācijas (LDF) prezidente, endokrinoloģe Indra Štelmane.

Mediķe norādīja, ka Latvijā ir vairāk nekā 90 000 cukura diabēta pacientu, un šī saslimšana skar ļoti daudzas ģimenes. Turklāt cukura diabēta diagnoze vieš izmaiņas ne tikai paša pacienta, bet arī viņa tuvinieku ikdienā, nesot daudzus jaunus izaicinājumus.

Pēc Štelmanes paustā, šī iemesla dēļ Pasaules diabēta dienas tēma šogad ir "Diabēts un ģimene". LDF prezidente norādīja, ka šogad federācija vēlas izcelt ģimenes būtisko lomu diabēta ārstēšanā, aprūpē un profilaksē.

"Aicinām ikvienu regulāri pārbaudīt savu veselības stāvokli un noteikt savus diabēta riskus, kā arī mudināt ģimenes locekļus pārbaudīties," sacīja Štelmane.

Atzīmējot Pasaules diabēta dienu, LDF nākamnedēļ, 14.novembrī, aicina iedzīvotājus uz informatīvo pasākumu Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Centrāltirgus ielā 3 k-3, no plkst.14 līdz 17. Pasākuma laikā būs iespējams konsultēties ar speciālistiem, bez maksas noteikt savu holesterīna līmeni, kā arī saņemt kuponus bezmaksas cukura līmeņa pārbaudei.

Pasākumā būs pieejamas arī endokrinologa un uztura speciālista konsultācijas par diabēta profilaksi un ārstēšanu, veselīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm.

Savukārt Latvijas Bērnu un Jauniešu diabēta biedrība organizēs pasākumu "Atpazīsti diabētu - izglāb dzīvību!", kas notiks 17.novembrī, Kalnciema kvartāla tirgū, Kalnciema ielā 35, Rīgā, no plkst.10 līdz 16. Tā laikā būs pieejamas uztura speciālista konsultācijas, dabīgo saldinātāju degustācijas un radošā atstarotāju darbnīca.

Kā informēja biedrības "Latvijas Diabēta centrs" pārstāve Marta Lagzdiņa, lai pievērstu lielāku sabiedrības uzmanību diabēta izplatībai Latvijā un vairotu līdzcilvēku sapratni, biedrība 14.novebrī sāks sociālu kampaņu "Stiprāks par diabētu".

Tā veidota kā sociāls eksperiments, kurā trīs sabiedrībā zināmas personības - Kristīne Garklāva, Magnuss Eriņš un Edgars Bāliņš - savās ikdienas gaitās mēģinās "sadzīvot un mēroties spēkiem" ar diabētu, kura lomā iejutīsies mūziķis, improvizācijas teātra aktieris Nauris Brikmanis.

Pēc Lagzdiņas paustā, eksperimenta dalībniekiem būs iespēja izdzīvot un ar dažādu uzdevumu un pārbaudījumu palīdzību "uz savas ādas" izbaudīt diabēta pacientu ikdienu, tostarp situācijas, kad diabēts ir blakus nepārtraukti, liek par sevi manīt ik uz soļa, pārsteidz brīžos, kad tas tiek gaidīts vismazāk, ievērojami apgrūtinot jebkuru cilvēka darbību un rīcību un dažkārt pat radot ne vien neveiklus, bet arī veselībai un dzīvībai bīstamus brīžus.

Kampaņas atklāšana notiks 14.novembrī plkst.11 komunikācijas vadības aģentūras "Deep White" birojā. Pasākumā iepazīstinās ar diabēta izplatības statistiku Latvijā un sniegs praktiskus padomus diabēta pacientiem un līdzcilvēkiem, tāpat izskanēs diabēta pacientu pieredzes stāsti un tiks aprakstīta sociālā eksperimenta norise.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2001.gadā Latvijā ar diabētu slimoja 29 492 cilvēki, savukārt 2017.gadā diabēts konstatēts jau 91 571 iedzīvotājam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu