Gundega Skudriņa iesaka aktuālākās tendences svētku galda klājumam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Juris Zolbergs

Tuvojoties valsts svētkiem un Adventes laikam, 8. novembrī Rīgā iecienītajā un nupat 15 gadu jubileju sasniegušajā universālveikalā Stockmann vienkopus tika aicinātas sabiedrībā zināmas personības uz mājas preču nodaļas rudens – ziemas sezonas interjera un telpu noformējuma tendenču prezentāciju. Par pasākuma centrālo notikumu izvērtās ekstravagantu pasākumu rīkotājas un dekoratores Gundegas Skudriņas meistarklase svētku galda klāšanā un noformējumā, galda klāšanas tendenču meistarklasē. Paraugdemonstrējuma ietvaros Gundega ieskicēja sezonas aktuālās tendences svētku galda dekorēšanā apvienojumā ar dabas materiāliem, kā arī atgādināja par “zaļo domāšanu” un ilgtspējības svarīgumu.

Svētku galda klāšanu var veikt divējādi – ar mazliet bezpersonisku pieeju, klājot galdu gluži kā pēc grāmatas, vai arī katru vietu pie galda padarīt unikālu un pielāgotu katra viesa personībai. Dekoratore un pasākumu vadītāja Gundega Skudriņa skaidro, ka galds nav jāklāj tikai tāpēc, lai varētu ielikt “ķeksīti” par padarīto – tieši pretēji, svētku galds ir vieta, kur notiks kopīgās sarunas, pusdienošana un satikšanās, tāpēc šī vieta pasākumos ir pat kā centrālais punkts. Skudriņa atklāj, ka tieši pieliekot lielākas pūles pie galda izkārtojuma, svētki vainagosies ar lielāku gandarījumu.

Šogad galda klājuma krāsām nav viena noteikta gamma, tomēr Gundega Skudriņa vērš uzmanību, ka iestājoties tumšajam gada periodam, aktuālākas kļūst tumšās un jaudīgās krāsas, it īpaši tumši zilie un ogu toņi. Par tendencēm runājot, Gundega Skudriņa atklāj, ka šobrīd īpaši aktuāli ir divas visai nozīmīgas galda klājuma tendences – rotaļīgā un ilgtspējīgā.

Spēle ar ģeometriju

Rotaļīgā stila ietvaros katram ir jāļauj vaļu savai iztēlei un jāliek akcents uz ģeometriju.

“Dizaineri šī stila ietvaros piedāvā spēlēties visneiedomājamākajās kombinācijās – varam mainīt paliknīšu novietojumus, trauku un salvešu izkārtojumus – šoreiz galda klājumam ir absolūti neierobežots fantāzijas lidojums.

Galvenais priekšnoteikums – neliekam visus galda piederumus vienādi, kā to savulaik mācīja mājturības stundās, kur dakšām un nažiem ir sava vieta un katram šķīvim šī kombinācija un izkārtojums ir jāatkārto,” stāsta Gundega, piebilstot, ka tas neattiecas uz kādiem saviesīgiem vakariem vai īpašiem notikumiem, kur etiķeti gan nāktos ievērot.

Foto: Juris Zolbergs

Rotaļīgajam jeb playful dizainam par pamatu ir jāizmanto viens centrālais priekšmets. “Es par pamatu izvēlos vienu lietu, piemēram, ziedus, galdautu, šķīvi, glāzi, varbūt tā ir kāda mantota relikvija vai trauks. Izlieciet šo priekšmetu galda centrā un ap to veidojiet galda klājuma iekārtojumu. Es personīgi izvēlējos raibu šķīvi, kuram pieskaņoju krāsas un izveidoju no tām kompozīciju,” iesaka Skudriņa. Tāpat Gundega iesaka piedomāt par ziedu izkārtojumu – arī katrs zieds vai augs ir personība, tāpēc nav jēgas pieblīvēt visu vāzi ar vienu pušķi, bet gan to izretināt pa vairākām vāzēm vai traukiem. Arī ziedu izvēlei nav nozīmes – ja apstākļi atļauj, tad galdu var dekorēt par ar latvisku pļavas ziedu klēpja un eksotisku puķu kombinācijām. “Spēlējaties ar saviem galda piederumiem un atceraties, ka attieksme ir vērtība,” iedrošina Skudriņa.

Dekoru karalis – papīrs

Otra tendence ir ilgtspējība.

“Šogad modē ir ilgtspējība it visā - ko pērkam un lietojam, kā dzīvojam un arī, ko klājam uz galda,”

stāsta Skudriņa. Dekoratore iesaka galdu klājumā izmantot parastus dāvanu papīrus un izmantot tos kā parastas sedziņas. Pēcāk šos “galdautus” ir iespējams likt kamīnā, tāpēc nav jāuztraucas par to tīrīšanu vai mazgāšanu. Ar papīra “galdautiem” lieliski saderēs trauki un dekori no dabiskiem materiāliem, piemēram, koku un mālu, bet par dekoriem šādā galda klājumā lieliski kalpos zari, čiekuri vai pat kaltēti zirņi. Tāpat uz galda iederēsies arī vīteņaugi, kas vēl nav paguvuši nosalt rudens salnā. Taču, ja dabas materiāli pie sirds neiet, papīrs saderēs arī ar citiem materiāliem, piemēram, Ziemassvētku kolekcijas traukiem, galda piederumiem un spožiem rotājumiem.

Foto: Juris Zolbergs

Bez dekoratīvās nianses, Skudriņa iesaka šo papīra "galdautus" iekļaut pat ballīšu spēļu organizēšanā. “Man ir sava galda klāšanas spēle – savējiem saku: “Esam šeit sasēdušies pie galda, tāpēc uzrakstiet, ko šinī brīdī jūtat vai domājat.” Es par sevi varētu uzrakstīt “Vēlos stipru veselību un vairāk laika”, bet mani bērni, vīrs un draugi uzraksta kaut ko citu. Kad visi ir pabeiguši rakstīt, saku “Hop” un mēs maināmies ar vietām. Apsēžoties jaunajā vietā, varam izlasīt, kā jūtas blakus sēdošais un kādas ir viņa vēlmes. Ko tas dod pie tā galda? Pirmkārt, tas sniedz vienu spēles elementu, otrkārt – visi ir pārsmējušies,” stāsta Skudriņa.

Neraugoties uz aktuālākajam tendencēm, Gundega Skudriņa iesaka galda klājumu iekārtot ar attieksmi un šo procesu darīt nesteidzīgi, “Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka svētkiem daudz naudas nevajag – svētkus rada attieksme un galda klājumā ieguldītā mīlestības deva. Man parasti ikdiena ir sadalīta pa sekundēm, bet vienīgais laiks, kad es nesteidzos ir gatavojot ēst un klājot galdu, jo tur gan ir grēks steigties. Esmu pamanījusi, ka cilvēki, apsēžoties pie galda, jūt šo steidzīgo enerģiju,” atklāj dekoratore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu