Skudriņa: svētkiem daudz naudas nevajag. Svētkus rada attieksme!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Juris Zolbergs

Pasākumu rīkotāja un dekoratore Gundega Skudriņa savā nesen novadītajā meistarklasē par svētku galda klāšanu un noformējumu ieskicēja sezonas aktuālās tendences svētku galda dekorēšanā apvienojumā ar dabas materiāliem, kā arī atgādināja par “zaļo domāšanu” un ilgtspējības svarīgumu.

Vai pēc grāmatas, vai fantāzijas lidojums

Svētku galda klāšanu var veikt divējādi – ar mazliet bezpersonisku pieeju, klājot galdu gluži kā pēc grāmatas, vai arī katru vietu pie galda padarīt unikālu un pielāgotu katra viesa personībai. Dekoratore un pasākumu vadītāja Gundega Skudriņa skaidro, ka galds nav jāklāj tikai tāpēc, lai varētu ielikt “ķeksīti” par padarīto – tieši pretēji, svētku galds ir vieta, kur notiks kopīgās sarunas, pusdienošana un satikšanās, tāpēc šī vieta pasākumos ir pat kā centrālais punkts. Skudriņa atklāj, ka, tieši pacenšoties ar galda klājumu, svētki vainagosies ar lielāku gandarījumu.

Krāsu gamma un tendences

* Tumši zilie, zaļie un ogu krāsu toņi.

* Samtu nebaidieties izmantot galda klājumos.

* Spēle ar ģeometriju - varam mainīt paliktnīšu novietojumu, trauku, svečturu un salvešu izkārtojumu – galda klājumam ir absolūti neierobežots fantāzijas lidojums.

Foto: Juris Zolbergs

* Rotaļīgajam jeb playful dizainam par pamatu izmanto vienu centrālo priekšmetu. Piemēram, ziedus, galdautu, šķīvi, glāzi, varbūt tā ir kāda mantota relikvija vai trauks. Izlieciet šo priekšmetu galda centrā un ap to kārtojiet visu citu.

* Ziedi uz galda. Katrs zieds vai augs ir personība, tāpēc nav jēgas pieblīvēt visu vāzi ar vienu pušķi, bet vēlams to izretināt pa vairākām vāzēm vai traukiem. Arī ziedu izvēlei nav nozīmes – ja apstākļi atļauj, tad galdu var dekorēt ar latvisku pļavas ziedu klēpja un eksotisku puķu kombinācijām. 

Interesanta ideja bija nokaltušu, apsūnojušu koku ievietošana glāzē. Eleganti un jebkuram pieejami.

* Dekoru karalis – papīrs. Otra tendence ir ilgtspējība. “Šogad modē ir ilgtspējība it visā - ko pērkam un lietojam, kā dzīvojam un arī, ko klājam uz galda,” stāsta Skudriņa. Dekoratore iesaka galdu klājumā izmantot dāvanu papīrus. Pēcāk šos “galdautus” var mest kamīnā, tāpēc nav jāuztraucas par to tīrīšanu vai mazgāšanu. Ar papīra “galdautiem” lieliski saderēs trauki no koka un māla, bet par dekoriem šādā galda klājumā lieliski kalpos zari, čiekuri vai pat kaltēti zirņi. Tāpat uz galda iederēsies arī vīteņaugi, kas vēl nav paguvuši nosalt rudens salnā. Taču, ja dabas materiāli pie sirds neiet, papīrs saderēs arī ar citiem materiāliem, piemēram, Ziemassvētku kolekcijas traukiem, galda piederumiem un spožiem rotājumiem.

Foto: Juris Zolbergs

Neraugoties uz aktuālākajam tendencēm, Gundega Skudriņa iesaka galda klājumu iekārtot ar attieksmi un to darīt nesteidzīgi: “Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka svētkiem daudz naudas nevajag – svētkus rada attieksme un galda klājumā ieguldītā mīlestības deva. Man parasti ikdiena ir sadalīta pa sekundēm, bet vienīgais laiks, kad nesteidzos, ir gatavojot ēst un klājot galdu, jo tur gan ir grēks steigties. Esmu pamanījusi, ka cilvēki, apsēžoties pie galda, jūt šo steidzīgo enerģiju,” atklāj dekoratore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu