Zviedrijas parlamentā notiks uzticības balsojums moderātu līderim Kristersonam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas parlamentā šodien paredzēts uzticības balsojums Zviedrijas moderātu līderim Ulfam Kristersonam, kuram uzticēta jaunās valdības veidošana.

Lai nokļūtu premjera amatā, Kristersonam jāiegūst vismaz 175 deputātu balsis parlamentā, kurā kopumā ir 349 deputāti.

Taču Kristersona izredzes nav daudzsološas, jo viņa tradicionālie sabiedrotie - Centra partija un liberāļi - gatavojas balsot pret viņu.

Līdzšinējās centriski labējās opozīcijas četru partiju Alianse, kurā vadošais spēks ir Kristersona moderāti, ir sašķelta jautājumā par Zviedrijas demokrātiem (SD) - galēji labējo nacionālistu partiju.

Pret Kristersonu noskaņots ir arī kreiso partiju neformālais bloks, kur vadošais spēks ir SD.

Jau ziņots, ka 9.septembrī notikušajās parlamenta vēlēšanā nevienam no partiju blokiem neizdevās iegūt vairākumu. Līdz ar to Zviedrijā izveidojies politiskais strupceļš un jaunā valdība joprojām nav izveidota.

Līdzšinējā premjerministra Stēfana Levēna vadītie sociāldemokrāti un "zaļie", kas veidoja iepriekšējo valdību, kā arī bijušo komunistu izveidotā Kreisā partija, kas Levēna mazākuma valdībai nodrošināja neoficiālu parlamentāro atbalstu, kopā vēlēšanās ieguva 144 deputātu vietas.

Savukārt opozīcijā esošā labēji centriskā Alianse, kuras sastāvā ir moderāti, Centra partija, kristīgie demokrāti un liberāļi, izcīnīja 143 mandātus.

Tomēr gan kreiso partiju neformālais bloks, gan labējo partiju Alianse paziņojuši, ka nesadarbosies ar SD, kas ievērojami nostiprinājuši savas pozīcijas un kontrolē 62 no 349 parlamenta deputātu vietām.

Ja trešdien Kristersons, kuram valdības veidošana uzticēta jau otro reizi, tiks noraidīts, spīkers var vēl trīs reizes ierosināt kandidātus premjera amatam, bet tad automātiski tiek izsludinātas jaunas vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu