Bordāns pie sarunu neizdošanās vaino oligarhus un paziņo, ka JKP neatbalstīs Pabrika valdību (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jānis Bordāns
Jānis Bordāns Foto: TVNET

Trešdien Latviju pāršalca ziņa, ka trīs partijas - apvienība "Attīstībai/Par!" (AP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Jaunā Vienotība" (JV) - nolēmušas izstāties no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) vadītajām valdības veidošanas sarunām. Par sarunu tālāko attīstību un spēju savstarpēji vienoties šovakar tika diskutēts Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Tieša runa".

Uz sarunu bija aicināta žurnāla "Ir" galvenā redaktore Nellija Ločmele, uzņēmējs Normunds Bergs, demogrāfs Ilmārs Mežs un politiķi Jānis Bordāns (JKP), Aldis Gobzems (KPV LV) un Artis Pabriks (AP).

Diskusiju vadīja žurnālists Guntis Bojārs.

Vaicāts, vai Bordāna vadīto valdības veidošanas sarunu neizdošanās pamatā, iespējams, ir uzņēmējs Aivars Lembergs, Bordāns atbildēja apstiprinoši.

"Man nav skaidrs, kāpēc inteliģentiem cilvēkiem ir jādemonstrē neinteliģence un pēc nedēļu ilgām sarunām jāpieceļas un jāaiziet," norādīja Bordāns, kā galveno iemeslu triju partiju aiziešanai no sarunām minot naudas ietekmi. 

Pabriks uz to norādīja, ka viņš pats uzskata Lembergu par negatīvu faktoru Latvijas politikā, bet uz apvienību “Attīstībai/Par” Lemberga ietekme ir “vienkārši apaļa nulle”.

Bordāns jau iepriekš norādījis, ka vecās, oligarhiskās partijas norakušas valdības veidošanas procesu.

Tā kā prezidents ir paziņojis, ka Bordāna nomināciju premjera amatam atsauks, valsts galvam būs jāizvēlas cits ministru prezidents. 

Taču, ja prezidents kā premjeru nominēs Pabriku, sarunas atkal varētu nonākt strupceļā.

KPV LV ir paziņojusi, ka tā neies Pabrika valdībā, un tādu pašu nostāju šovakar pauda arī JKP līderis Bordāns, bilstot, ka neredz iespēju, ka Pabrika valdība “varētu izdoties”.

"Jo īpaši Gobzema kunga minētā sakarā - mēs esam vienojušies, ka politisko platformu šajā ziņā uzturam vienu, un es neredzu, ka tādā veidā Pabrika kunga valdība varētu izdoties. Mēs arī neatbalstīsim Pabrika valdību, tāpēc ka "KPV LV" to neatbalsta," norādīja Bordāns.

Savukārt Pabriks raidījumā “Tieša runa” sacīja, ka gadījumā, ja prezidents nominēs premjera amatam Gobzemu, “Attīstībai/Par” vērtēs viņa piedāvājumu un būs atvērta sarunām.

"Mēs saprotam, ka nekādi citi risinājumi nevar būt labāki par patlaban esošo, jo citi risinājumi patiesībā nozīmē ārkārtas vēlēšanas, kas varbūt ir izdevīgas Gobzema kungam un "KPV LV"," klāstīja Pabriks.

Valsts prezidents sarunas par iespējamo nākamo kandidātu turpinās pēc svētkiem.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu