"Japan Airlines" cīnās ar dzērājpilotiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Japānas lidsabiedrība "Japan Airlines" sākusi cīņu ar lidmašīnu pilotiem, kuri alkohola reibumā ierodas uz atbildīgo darbu, no kura atkarīgas daudzu cilvēku dzīvības. Aviokompānija ārvalstu lidostās ieviesīs jaunu alkometru sistēmu, ziņo raidorganizācija BBC.

Pagājušomēnes Hītrovas lidostā tika aizturēts iereibis japāņu pilots, kuram pēc nepilnas stundas bija paredzēts vadīt aviokompānijas "Japan Airlines" reisu JL44 uz Tokiju.

42 gadus vecā otrā pilota Kacutosji Jicukavas izelpā tika konstatēta alkohola koncentrācija, kas gandrīz desmit reizes pārsniedz pilotiem noteikto limitu. Analizēs tika konstatēts, ka uz katriem 100 ml asiņu pilota ķermenī ir 189 mg alkohola. Atļautais daudzums lidmašīnu pilotiem ir 20 mg, kas ir četras reizes zemāks par autovadītājiem noteikto limitu Lielbritānijā.

Japānas mediji ziņo, ka Jicukava pirms aresta esot krāpies aviosabiedrības obligātajā alkometra testā. Jicukava esot to veicis, atkāpjoties palielā attālumā no uzraugošajiem pilotiem, kā arī tikai nedaudz iepūtis alkometrā, lai "tīšuprāt apietu testu", norāda laikraksts "Asahi Shimbun". Piloti, kam bija jāuzrauga alkometra testa norise, atzinās, ka nav bijuši pietiekami modri.

"Kompānija uz šo pārkāpumu raugās ļoti nopietni, jo drošība ir mūsu galvenā prioritāte. Mēs ārkārtīgi atvainojamies visiem, kurus ietekmēja darbinieka rīcība," paziņoja "Japan Airlines".

Kopš 2017.gada augusta fiksēti 19 gadījumi, kad "Japan Airlines" piloti "izkrituši" lidsabiedrības veiktajās izelpas pārbaudēs. Rezultātā 12 reisi aizkavējās, bet pārējie septiņi izlidoja laikā, jo pilotiem izdevās atrast aizstājējus.

"Japan Airlines" sola ārvalstu lidostās nodrošināt pilotu pārbaudes ar alkometriem un ieviest sodus darbiniekiem, kuri darba laikā pārkāpj atļauto alkohola koncentrācijas līmeni. Pilotiem, kas izlido no Japānas, būs aizliegts lietot alkoholu 24 stundas pirms ierašanās darbā.

Jaunā sistēma jau ieviesta Hītrovas lidostā, kā arī vietējās lidostās Japānā. Pārējās lidostās, kurās darbojas "Japan Airlines", sistēma sāks darboties 19.novembrī.

"Japan Airlines" nav vienīgā aviokompānija, kuras piloti pēdējā laikā iekūlušies nepatikšanās alkohola dēļ. Šā gada jūnijā lidsabiedrības "British Airways" pilotam Džulianam Morganam tika piespriests astoņu mēnešu cietumsods par atļautā alkohola limita pārsniegšanu - viņa rādītāji bija divreiz mazāki nekā Jicukavam. Kā vēsta BBC, Morgans darbā bija ieradies pēc trīs dubulto degvīna kokteiļu izdzeršanas.

Nepatīkamus brīžus šomēnes piedzīvoja Indijas aviokompānija "Air India", kad bažās par pilota būšanu alkohola reibumā tika aizkavēts viens lidojums, bet kādai citai lidmašīnai neilgi pēc izlidošanas likts atgriezties lidostā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu