Ķemeru Nacionālajā parkā izdemolēta iecienītā Kaņiera niedrāja laipa (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Ķemeru Nacionālajā parkā izdemolēta apmeklētāju iecienītā Kaņiera niedrāja laipa, informē Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) izglītības centra "Meža māja" pārstāve Baiba Ralle.

Laipa atrodas netālu no Lapmežciema un iestiepās Kaņiera ezerā. Viens no laipas posmiem ir pilnībā bojāts, tādēļ tā vairs nav izmantojama un līdz 1.martam būs slēgta.

Vandaļi sabojājuši vienu no laipas posmiem un tā balstošo pontonu. Tāpat pie laipas konstatēts, ka bojāta arī DAP un Pasaules dabas fonda kampaņas "Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes!" informatīvā zīme. Par notikušo informēta Engures novada pašvaldības policija.

Ralle norādīja, ka patlaban apgrūtināta piekļuve arī netālu esošajai Kaņiera pilskalna laipai, jo virzienā no Antiņciema uz Smārdi notiek autoceļa seguma atjaunošana. Līdz ar to Kaņiera ezera ainavu patlaban var baudīt, vienīgi izmantojot "Latvijas valsts mežu" laivu bāzes skatu torni vai Niedrāju laipas tuvumā esošo putnu vērošanas torni.

"Diemžēl šis nav pirmais vandalisma gadījums Ķemeru Nacionālajā parkā, dabas tūrisma infrastruktūra tiek bojāta regulāri. Salauztas laipu margas, sadedzināti vai apzīmēti informācijas stendi, deformētas vai nozagtas norādes - tie ir tikai daži piemēri. Taču pontonu zādzības mēģinājumu, kas diemžēl pilnībā liedz turpmāku pārvietošanos pa laipu, pieredzam pirmo reizi. Šādas rīcības iemesli nav saprotami," pauda DAP Pierīgas reģionālās administrācijas pārstāvis Artūrs Jansons.

Kaņiera niedrāja laipa tika atklāta 2013.gadā un piecu gadu laikā bija kļuvusi par iecienītu ĶNP tūrisma galamērķi - ik gadu to apmeklē aptuveni 50 000 ārvalstu viesu. Ejot pa laipu, varēja iepazīt Kaņiera ezeru no neierasta skatpunkta - piekļūt tuvāk niedrāju labirintiem. Niedrājus par savu mājvietu izvēlējušies lielākā daļa ezerā sastopamo putnu sugu, tādēļ, klusi ejot pa laipu, putnus bija iespējams novērot ļoti tuvu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu