ECT aicina Turciju atbrīvot bijušo kurdu partijas līderi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Attēls ar Selahatinu Demirtašu
Attēls ar Selahatinu Demirtašu Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien aicinājusi Turciju atbrīvot kurdu Tautas demokrātiskās partijas (HDP) bijušo līderi Selahatinu Demirtašu, kurš 2016.gadā tika aizturēts, pamatojoties uz apsūdzībām terorismā.

ECT atzina, ka Demirtašs aizturēts uz "saprātīgu aizdomu" pamata, bet viņa paturēšanai apcietinājumā nav bijuši pietiekami iemesli.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans jau noraidījis tiesas lēmumu, paziņojot, ka tas nav saistošs un ka Turcija vērsīsies pret to, ziņo aģentūra "Anadolu".

Demirtašs tika aizturēts 2016.gada novembrī par saistību ar kurdu kaujiniekiem. Viņš tika paturēts pirmstiesas apcietinājumā laikā, kad Turcijā notika referendums par prezidenta pilnvaru paplašināšanu un prezidenta vēlēšanas. Eiropas Cilvēktiesību tiesa secināja, ka tas darīts ar mērķi "apslāpēt daudzveidību un ierobežot brīvību politiskajās debatēs", kas ir demokrātiskas sabiedrības neatņemama sastāvdaļa.

"Tādēļ tiesa viennozīmīgi uzskata, ka valstij atbildētājai jāīsteno visi nepieciešamie pasākumi, lai izbeigtu sūdzības iesniedzēja pirmstiesas apcietinājumu," paziņoja tiesa.

Tiesa arī nolēma, ka Turcijai jāizmaksā Demirtašam 10 000 eiro liela kompensācija par nodarīto kaitējumu un jāsedz viņa tiesu izdevumi par 15 000 eiro.

45 gadus vecais Demirtašs apsūdzēts vairākos noziegumos, tostarp par terorisma propagandu, par ko viņam var tikt piespriests 142 gadu ilgs cietumsods, ja viņš tiks atzīts par vainīgu.

Viņš noliedz, ka būtu vainīgs, un apgalvo, ka visas šīs apsūdzības ir politiski motivētas.

Jūnijā Demirtašs no cietuma kandidēja prezidenta vēlēšanās, kurās palika trešajā vietā, iegūstot 8,4% balsu.

ECT izskata sūdzības par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pārkāpumiem. Valstīm, kas parakstījušas konvenciju, tostarp Turcijai, tiesas lēmumi ir saistoši.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu