Augu eļļas skaistumam un veselībai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
depositphotos.com
depositphotos.com Foto: depositphotos.com

Augu eļļas jau kopš seniem laikiem ir kalpojušas kā nozīmīgs enerģijas un barības vielu avots. Eļļa nepieciešama, lai uzņemtu taukos šķīstošos vitamīnus (A, D, E, K), mazinātu strijas, celulītu, stiprinātu imunitāti un nervu sistēmu, novērstu locītavu un kaulu sāpes, kā arī izvadītu toksīnus.

Farmaceite iesaka ikdienā lietot dažādas augu eļļas

Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa iesaka dažādot ikdienā lietojamo augu eļļu klāstu ar linsēklu, ķirbju, sezama, valriekstu, mārdadžu eļļu un stāsta par to lietošanas nosacījumiem.

“Rudens un ziemas sezona parasti ir aktīvākais dažādu eļļu lietošanas laiks, to pieprasījums aptiekās ievērojami pieaug. Dažādu augu eļļu iekļaušana uzturā ir efektīvs veids, kā dabīgā veidā uzņemt organismam nepieciešamo, taču jāatceras, ka patērētajam eļļas daudzumam jābūt samērīgam.

Nav ieteicams pārspīlēt ar uzņemto eļļu daudzumu, jo tām ir augsta uzturvērtība un pārmērīga lietošana var palielināt holesterīna līmeni asinīs,” stāsta farmaceite.

#1 Linsēklu eļļa

Linsēklu eļļa ir unikāls taukskābju avots. Tā satur cilvēka organismam tik nepieciešamās omega-3 un omega-6 taukskābes, kas uzlabo sirds asinsvadu sistēmas darbību, samazina trombocītu savstarpējo saķeršanos, kas savukārt novērš to tieksmi salipt un veidot trombus, piedalās tauku vielmaiņā jeb paātrina to sašķelšanu, iesaistās holesterīna samazināšanā, kā arī nervu šūnu veidošanā. Regulāri lietojot uzturā linsēklu eļļu, tā nodrošinās prostoglandīnu veidošanos, kuri samazina iekaisuma procesus, sāpes, stimulē imūno sistēmu.

Linsēklu eļļa lietojama tikai svaigā veidā, to nedrīkst karsēt, jo tā oksidējas, kļūst rūgta un nevērtīga. Linsēklu eļļu ieteicams lietot vienu pašu pa vienai ēdamkarotei dienā vai kopā ar uzturu, piemēram, pievienojot salātiem.

#2 Ķirbju eļļa

Ķirbju eļļa satur daudz bioloģiski aktīvās vielas – karotinoīdus, flavonoīdus –, vitamīnus A, E, B1, B2, C, P, arī taukskābes, mikroelementus – kāliju, magniju, kalciju, fosforu, cinku un selēnu. Ķirbju eļļa labvēlīgi ietekmē sievišķo un vīrišķo dzimumhormonu veidošanos, kā arī ir ieteicama tieši vīriešiem prostatas veselības uzlabošanai. Tā efektīvi novērš locītavu un kaulu sāpes, stabilizē imūnsistēmu un arī uzlabo ādas, gļotādas, matu, nagu stāvokli.

Ķirbju eļļu var lietot gan iekšķīgi – 2–3 tējkarotes ēdiena garšas bagātināšanai – gan ārīgi – masāžām, ādas, nagu un matu kopšanai. Ķirbju eļļa nav piemērota karsēšanai, cepšanai.

#3 Sezama eļļa

Sezama eļļa satur E, B grupas un K vitamīnus, minerālvielas – varu, mangānu, magniju, kalciju un dzelzi. Viena no vērtīgākajām sezama eļļas sastāvdaļām ir mononepiesatinātās taukskābes un fitosterīni, kas pazemina holesterīna līmeni. Sezama eļļa harmonizē nervu sistēmu, stimulē imunitāti, tai piemīt visspēcīgākā antioksidatīvā iedarbība. Eļļu ieteicams lietot arī ārīgi, kā kosmētisko līdzekli psoriāzes un sausas ādas kopšanai, striju un celulīta mazināšanai, jo tā izlīdzina ādu un piešķir tai elastīgumu, tonusu.

Sezama eļļa ir iecienīta tās izteikti patīkamās garšas dēļ, tā piemērota lietošanai gan svaigā veidā, gan karsējot, bieži tiek izmantota konditorejā.

#4 Valriekstu eļļa

Valriekstu eļļa satur lipīdus jeb taukskābes A, E, C, B grupas vitamīnus, fitosterolus (aktīvās vielas, kas atrodas augos), mikroelementus (varu, cinku, magniju, fosforu). Regulāri lietojot eļļu pa vienai ēdamkarotei dienā, tā palīdz saglabāt veselīgu sirds asinsvadu sistēmu, aizkavē organisma novecošanos, uztur veselīgas organisma šūnas, tai skaitā arī smadzeņu šūnas, veicina to darbību. Tāpat eļļa ieteicama sportistiem, tā nostiprina muskuļus un mazina nogurumu pēc fiziskas slodzes.

Valriekstu eļļu nedrīkst termiski apstrādāt, tā izmantojama tikai svaigā veidā – pievienojot jau pagatavotiem ēdieniem, piemēram, putrām vai vārītiem pilngraudu makaroniem.

#5 Mārdadžu eļļa

Līdzīgi kā citas augu eļļas, mārdadžu eļļa satur omega-6 un omega-9 taukskābes, vitamīnus – A, K, E, D –, flavonoīdus, taču tās pievienotā vērtība ir silimarīns, kas vislabāk uzsūcas organismā tieši eļļainā formā. Silimarīns ir spēcīgs antioksidants, tas pastiprina aknu detoksikācijas funkciju, stimulē aknu šūnu reģenerēšanos jeb atjaunošanos, samazina iekaisuma mediatorus (vielas, kuras veicina iekaisumu) organismā. Mārdadžu eļļa īpaši ieteicama cilvēkiem pēc smagām saslimšanām vai tiem, kuri strādā veselībai kaitīgos apstākļos, jo eļļa palīdz organismam ātrāk tikt galā ar kaitīgiem toksīniem un atjaunoties. Tāpat eļļa ar savu bagāto sastāvu labvēlīgi ietekmē sirds asinsvadu sistēmu, samazina holesterīnu, stiprina asinsvadu sieniņas, pozitīvi ietekmē aizkuņģa un žultspūšļa darbību.

Ieteicamā dienas deva – viena tējkarote eļļas trīs reizes dienā tīrā veidā vai kopā ar pārtiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu