Krāmi, bet tomēr sentimentāli – kā pārvarēt nostalģiju un atbrīvoties no liekā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Kārtojot māju, nereti nākas uzdurties senām un sentimentālām relikvijām, kas noputējušas stāv plauktos jau gadiem – tās var būt vecas fotogrāfijas, žurnāli, trauki, rotaļlietas vai pat nejauši atrasti sīkumi. No šādām lietām reizēm ir ļoti grūti atbrīvoties, taču tās tikai turpina krāties un pārņemt plauktus, atvilktnes un vienā brīdī pilnībā pārņem garāžu vai pagrabu. Lai nostalģijas dēļ nevajadzētu līdzināties raidījuma “Vācēji” varoņiem un noslīkt mantu kalnā, pārliecinies, vai tiešām vairums mantu ir vajadzīgas un tām piemīt kāda izmērāma vērtība.

Katrs ar savām mīļlietām rīkojas pa savam - daži tās uzglabā īpašās kastēs, citiem ir atvēlēta kāda īpaša mēbele, taču reizēm sīkumi ar nostalģisku vērtību ir izmētāti visapkārt. Lai noskaidrotu mantu vērtību un to, vai tām ir pienācis atbrīvot mājokli vai palikt, uzdod sev septiņus kontroljautājumus.

Vai šī manta atgādina par kādu nozīmīgu notikumu vai stāstu?

Dažas relikvijas spēj acumirklī atsvaidzināt atmiņu par kādu notikumu vai atgadījumu, cilvēku vai laiku. Taču vienlaikus ne vienmēr atmiņas spēj radīt tikai priekšmeti – tās ir arī vietas, nosaukumi vai pat ikdienišķi sīkumi. Reizēm šie priekšmeti ir vizuāli skaisti, piemēram, ķēdīte vai pulkstenis, taču vai ir vērts šo atmiņu vārdā glabāt sarūsējušu trīsriteni, apdauzītu rotaļlietu vai vidusskolas algebras kladi ar skribelējumiem un muļķīgiem pierakstiem?

Vai tu novērtētu, ka šo mantu ir izdevies saglabāt līdz sirmam vecumam?

Dažām lietām, piemēram, senām fotogrāfijām, mīlestības vēstulēm, dienasgrāmatām, gadiem ejot, ir potenciāls iegūt arvien lielāku vērtību. Šīs lietas atgādina par to, kādi savulaik izskatījāmies, kā domājām un kas pirms daudziem gadiem bija nozīmīgs – dažkārt ir pat patīkami atskatīties atpakaļ uz savu atmiņu vezumu. Taču vai ir vērts glabāt čupu ar mīļākajiem bērnības žurnāliem vai mīkstajām rotaļlietām – tiesa, varbūt kāda no tām iegūs vērtību pēc daudziem gadiem, taču tikpat labi tie būs maznozīmīgi priekšmeti, kas ilgi un bezjēdzīgi aizņēmuši vietu mājoklī.

Vai tā sniedz prieku?

Ja gadiem glabā relikvijas kastēs, piemēram, vecmāmiņas traukus, mēģini izlikt tās redzamās vietās. Tas var būt unikāls interjera priekšmets, taču pretējā gadījumā – ja nav ne mazākās vēlēšanās rādīt citiem, varbūt ir vērts padomāt par to pārdošanu. Mēdz teikt, ka viena krāmi ir cita dārgumi – varbūt gadiem glabātās relikvijas kādam būs īpaši nozīmīgs mājas dekors.

Vai tu pārdzīvotu, ja šīs lietas pazustu?

Ir grūti noteikt, kādas ir patiesās izjūtas pret glabātajām relikvijām. Ja ir kādas mantas, kas glabājas noliktavās, bet vienlaikus to nozaudēšana sagādātu lielu pārdzīvojumu, centies tās pārorganizēt un novietot citviet. Turklāt šāda mantu meklēšana norādīs, cik patiesībā maznozīmīgi ir citi noglabātie krāmi un mantas, kas savukārt atvieglos noliktavas kārtošanu.

Vai tev ir šīs lietas rezerves kopija?

Ja starp vecajām mantām un krāmiem ir kādi materiāli, kurus ir iespējams digitalizēt, – paveic to un izmet liekos diskus vai pat kasetes. Digitalizē attēlus, videomateriālus un ierakstus un ievieto failus ārējā cietajā diskā. Gadījumā, ja relikvijas laika gaitā pazūd, sabojājas vai arī tās vienkārši nav iespējams atskaņot, tām būs digitāla kopija.

Vai tu vēlies šo lietu tagad vai mūžīgi?

Var gadīties, ka mājās ir kāda īpaši mīļa un vērtīga relikvija, taču vienlaikus apzinies, ka ar laiku šī lieta zaudēs savu vērtību. Šajā kategorijā var ierindot tādas lietas kā bērnu mākslas darbus, it īpaši, ja bērns ir ļoti ražīgs mākslinieks, draugu un radu kāzu ielūgumus, dzimšanas dienas un svētku kartītes. Šīm lietām veic periodisku attīrīšanu, piemēram, reizi gadā.

Vai tev ir papildu vieta glabāšanai?

Mantu krāšana ir atkarīga no tā, vai mājoklī ir papildu vieta to uzglabāšanai. Ja dzīvo samērā mazā mājā vai dzīvoklī, nāksies vien pieņemt faktu, ka šeit uzglabājamo sentimentālo mantu krātuve ir limitēta. Taču arī lielu māju īpašniekiem ar garāžu divām automašīnām ir jāpadomā, cik daudz vietas ir iespējams atvēlēt sentimentālām mantām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu