Ko nozīmētu karastāvoklis Latvijā? (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu valstī, likumu, apstiprinot rīkojumu, pēc tam pieņēma parlaments. Ko nozīmē karastāvoklis, kā to izsludina Latvijā, atbild Aizsardzības ministrija.

Ko nozīmē karastāvoklis?

Karastāvoklis kā īpašs tiesiskais režīms nav paredzēts Latvijas normatīvajos aktos.

Nacionālās drošības likums nosaka, ka “atkarībā no valsts apdraudējuma veida, tā intensitātes un rakstura, kā arī apdraudētās teritorijas lieluma nosaka atbilstošu terorisma draudu līmeni, kā arī likumā noteiktajā kārtībā var izsludināt ārkārtējo situāciju vai izņēmuma stāvokli. Izsludinot izņēmuma stāvokli, Ministru kabinets var noteikt papildus ierobežojumus iedzīvotājiem, komersantiem, valsts un pašvaldību iestādēm atbilstoši likumam “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli”.

Kādos gadījumos Latvijā to izsludina?

Nacionālās drošības likums nosaka, ka “Kara laiks iestājas, ja ārējs ienaidnieks ir izdarījis militāru iebrukumu vai citādi vērsies pret valsts neatkarību, tās konstitucionālo iekārtu vai teritoriālo integritāti. ” Kara laiks uzskatāms par faktisko situāciju, kas raksturo Latvijas attiecības ar tās ienaidnieku, kurš vērsies pret Latvijas neatkarību, tās valsts iekārtu vai teritoriālo integritāti.

Kādas ir sekas karastāvokļa izsludināšanai?

Ministru kabinets, izsludinot izņēmuma stāvokli, saskaņā ar likumu “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” var noteikt ierobežojumus iedzīvotājiem (piem., īpašu režīmu iebraukšanai Latvijā un izbraukšanai no tās, kā arī pārvietošanās un uzturēšanās ierobežojumus; aizliegumu personām atrasties noteiktās vietās bez speciālām atļaujām vai personu apliecinošiem dokumentiem, kā arī pastāvīgas personu dokumentu pārbaudes; īpašu kārtību vai ierobežojumus sapulču, gājienu un piketu, kā arī citu masu pasākumu organizēšanai vai aizliegumu tos organizēt utt.).

Tieslietu ministrs var iedarbināt kara tiesas saskaņā ar Karatiesu likumu.

Nacionālās drošības likums nosaka, ka ārkārtējās situācijas un izņēmuma stāvokļa gadījumā var izsludināt mobilizāciju, lai risinātu ar nacionālo drošību un valsts aizsardzību saistītos uzdevumus, kā arī likvidētu ārkārtējās situācijas un to sekas.

GALERIJA: Krievijas karaflote apšaudījusi un sagrābusi trīs Ukrainas kuģus

Ko pēc karastāvokļa izsludināšanas dara NATO?

NATO uzsāk NATO līguma 4. un 5.pantā paredzētās konsultācijas.

27.novembrī Krievijas tiesa anektētajā Krimā uz diviem mēnešiem apcietinājusi 12 no sagūstītajiem ukraiņu jūrniekiem. Pārējiem 12 sagūstītajiem jūrniekiem, ieskaitot ievainotajiem, drošības līdzeklis tiks noteikts trešdien.

Saistībā ar notikušo Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu valstī, un pēc tam parlaments pieņēma likumu, apstiprinot šo rīkojumu. Karastāvoklis noteikts uz 30 dienām no 28.novembra apgabalos, kas robežojas ar Krieviju un starptautiski neatzīto Piedņestru.

Rīkojums paredz ieviest Ukrainā īpašu tiesisko režīmu, lai radītu apstākļus bruņotas agresijas atvairīšanai un nacionālās drošības garantēšanai, draudu novēršanai valsts neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai vienotībai.

GALERIJA: Krievija apcietina sagūstītos ukraiņu jūrniekus

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu