No cietuma atbrīvots Ansis Ataols Bērziņš (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
13. janvāra Vecrīgas grautiņu lietā notiesātais Ansis Ataols Bērziņš.
13. janvāra Vecrīgas grautiņu lietā notiesātais Ansis Ataols Bērziņš. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šorīt agrā rīta stundā no ieslodzījuma atbrīvots 13. janvāra grautiņu lietā apsūdzētais Ansis Ataols Bērziņš, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Rīta panorāma".

Bērziņu sagaidīja draugi, radinieki un 13. Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule.

Ansis Ataols Bērziņš izcietis viņam piespriesto sodu - brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem. 

Notiesātais tika atbrīvots īsi pirms sešiem no rīta.

"Tas, ka mani ielika cietumā, bija politiska lieta.  Tā faktiski no manas puses bija sabiedriska darbošanās," sacīja Bērziņš.

Kaut sods ir izciests, Bērziņš plāno turpināt tiesāties, lai panāktu reabilitāciju un sodāmības atcelšanu. Viņš vēl neesot izlēmis, kādās instancēs vērsties, jo Latvijas tiesu sistēmai vairs neuzticoties, viņš arī plāno turpināt sabiedriski politisko darbību. 

Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos sākotnēji bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja un VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā, kas izdeva viņu Latvijai.

Rīgas apgabaltiesa šogad 7.septembrī nolēma atstāt negrozītu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas jūlija lēmumu, ar kuru tika noraidīts Bērziņa lūgums par pirmstermiņa atbrīvošanu.

Bērziņš arī divas reizes vērsās pie valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lūdzot savu apžēlošanu, taču prezidents šos lūgumus noraidīja.

Novembra sākumā Bērziņš ar iesniegumu vērsās Satversmes tiesā (ST), lūdzot liegumu cietumā lietot datoru, kuru viņš pats pieteikumā tiesai nodēvējis par portatīvo skaitļotāju, atzīt par neatbilstošu Satversmei.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda, Bērziņš, atrodoties brīvības atņemšanas iestādē, bija lūdzis atļauju pienesumā saņemt un lietot "personīgo portatīvo skaitļotāju disertācijas izstrādāšanai". Bērziņa lūgums tika noraidīts, jo normatīvie akti, kas nosaka priekšmetus, kurus ieslodzītās personas ir tiesīgas lietot, neparedz tiesības lietot portatīvo skaitļotāju.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu